Χιονοστιβάδα εξελίξεων σε νομικό και δικαστικό επίπεδο ακολουθεί τις αποκαλύψεις για τα ψευδή οικονομικά στοιχεία και τους πλασματικούς ισολογισμούς της Folli Follie, που έδιναν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες της να πωλούν μετοχές σε υψηλές τιμές και στην εταιρεία να αντλεί φθηνό δανειακό χρήμα μέσω ομολογιακών εκδόσεων και από τις τράπεζες.
Παράλληλα με το ποινικό μέρος της υπόθεσης και της ευθύνες των επικεφαλής του ομίλου, υπάρχει θέμα απαιτήσεων από πιστωτές και ομολογιούχους, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα νομικά «όπλα» και τα ένδικα μέσα για την προστασία των συμφερόντων τους.
Βάσει των όρων έκδοσης των ομολόγων που έχει διαθέσει η εταιρεία σε επενδυτές (συνολικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ελβετικών φράγκων), οι ομολογιούχοι μπορούν να ζητήσουν πρόωρη εξόφληση εάν αποδειχθεί απάτη - δηλαδή ότι η Folli-Follie παραποίησε με δόλο τα οικονομικά στοιχεία της.
Σ’ αυτό επιχείρημα θα εστιασθεί η νομική μάχη. Όμως, ακόμη κι αν κερδίσουν στα δικαστήρια, είναι μάλλον απίθανο έως αδύνατο να πάρουν πίσω τα λεφτά τους οι ομολογιούχοι και οι άλλοι πιστωτές.
Η μαύρη τρύπα που εμφανίζεται στο πόρισμα ελέγχων της Alvarez & Marsal, είναι μάλλον αδύνατο να καλυφθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, καθιστώντας εξαιρετικά αβέβαιη την επιβίωση του ομίλου.
Οι αγορές προβλέπουν ήδη κατάρρευση. Αυτό υποδηλώνει το γεγονός ότι τα ομόλογα της Folli Follie έχουν πέσει στο 8%(!) της ονομαστικής τους αξίας – και δεν βρίσκονται αγοραστές ούτε σ’αυτη την τιμή.
Χάθηκε η εμπιστοσύνη
Ή διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε ότι «εργάζεται με τη Deloitte πάνω σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, για τη “συντήρηση ρευστότητας” και για να προστατευτεί η αξία για τους πιστωτές».
Όμως, η εμπιστοσύνη έχει πλέον κλονισθεί. Εκπρόσωποι των ομολογιούχων, τραπεζίτες και πιστωτές εκτιμούν ότι ο όμιλος δεν μπορεί να συνεχίσει υπό την παρούσα διοίκηση.
Διερμηνεύοντας τις απόψεις ομολογιούχων, οι Financial Times επιρρίπτουν ευθύνες στον «πατριάρχη» του ομίλου Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος-βόμβα της Alvarez & Marsal αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν κατέστη δυνατό να ελέγξει με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου» που είχε υπό την ευθύνη του.
Εβλεπαν αλχημείες από το 2015
Αναλυτές-αρθρογράφοι της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνουν ότι από τον Απρίλιο του 2015 είχαν προειδοποιήσει πως κάποια στοιχεία στους ισολογισμούς της Folli Follie προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχίες. Αναφέρονταν συγκεκριμένα στα υψηλά αποθέματα και στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της θυγατρικής στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες ήταν ασυνήθιστα μεγάλες.
Στους ελέγχους της Alvarez & Marsal απεδείχθη ότι όλα αυτά τα στοιχεία ήταν ψευδή:
• Οι εμπορικές απαιτήσεις από πελάτες είναι μόλις 99,1 εκατ.δολάρια, ενώ ο όμιλος εμφάνιζε ότι έχει λαμβάνειν 719 εκατ. δολάρια.
• Η εταιρεία εμφάνιζε στον τελευταίο ισολογισμό της αποθέματα προϊόντων 581,7 εκατ. δολ., ενώ είχε μόνο 33,9 εκατ.
«Αποθέματα αξίας μισού δισεκατομμυρίου δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα, όπως δεν εξαφανίζονται και 290 εκατ. δολάρια, που λείπουν από τα ταμειακά διαθέσιμα», επισημαίνουν οι FT. Αρα δεν είναι θέμα «αβλεψίας» ή «πλημμελούς ελέγχου» από πλευράς Κουτσολιούτσου και των άλλων επικεφαλής του ομίλου.
Η υπόθεση λοιπόν «βρωμάει» και ευθύνες θα αναζητηθούν προς κάθε κατεύθυνση – πρωτίστως από τους ιδιοκτήτες-μεγαλομετόχους, που ασκούσαν προσωπικά το μάνατζμεντ.