Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι έλεγχοι των τραπεζικών καταθέσεων από την Εφορία, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Πάνω από 210 υποθέσεις ελέγχου τραπεζικών καταθέσεων εκδικάστηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, εκ των οποίων οι 59 εκδικάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο!
Από αυτές, μόνο ελάχιστες, λιγότερες από 5 δικαιώθηκαν και όχι στο σύνολό τους, αλλά μόνο επειδή οι κάτοχοι των λογαριασμών κατάφεραν να δικαιολογήσουν πειστικά την προέλευση κάποιων ποσών που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους.
Στους υπόλοιπους απλά επικυρώθηκαν οι φόροι, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 90% των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς!
Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι έλεγχοι και ο καταλογισμός προστίμων αφορά σε πολύ περισσότερες υποθέσεις από τις 210 του πρώτου εξαμήνου, καθώς αυτές είναι μόνο εκείνες, που οι ελεγχόμενοι προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, με την προσδοκία να δικαιωθούν και να μειωθούν ή να διαγραφούν τα πρόστιμα.
Ο λόγος των υψηλών προστίμων είναι και τα πολλά έτη (συνήθως έξι) που μεσολαβούν από το έτος αναγωγής των καταθέσεων μέχρι και τη βεβαίωση και πληρωμή.
Οι περισσότερες από τις προσφυγές που εκδικάστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2020, αφορούσαν υποθέσεις του έτους 2013 και σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Φυσικά, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και φέτος, καθώς είναι μια απλή διαδικασία με το Ειδικό Λογισμικό της Εφορίας, το οποίο παρακολουθεί από το Μάιο του 2018 τις κινήσεις όλων των τραπεζικών λογαριασμών.
Ειδικότερα, ελέγχονται οι καταθέσεις των προσώπων, για τα έτη που πρόκειται να παραγραφούν. Πέρυσι, για παράδειγμα παραγράφηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019 οι υποθέσεις του έτους 2013 και οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν αφορούν στο έτος αυτό. Όμως, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλα έτη.
Φέτος, στο «μάτι» των ελεγκτών είναι οι υποθέσεις του έτους 2014, που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2020, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, το έτος της παραγραφής αποτελεί την αφετηρία για έλεγχο και στα επόμενα έτη.
Σημειώνεται ότι για τον έλεγχο των καταθέσεων ισχύει αυστηρά η πενταετής παραγραφή, που σημαίνει, για παράδειγμα, ότι φέτος, δεν μπορούν να ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του έτους 2013 και προηγούμενων ετών, αλλά μόνο του 2014 και των επόμενων ετών.
Πώς γίνεται ο έλεγχος
Ο έλεγχος γίνεται με το νέο λογισμικό «Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο είναι συνδεμένο online με τις τράπεζες και με το οποίο οι ελεγκτές μπορούν να αντλούν πληροφορίες όπως:
- Τα πρωτογενή δεδομένα για τις καταθέσεις ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου φυσικού προσώπου, δηλαδή τα ποσά που εισήλθαν για πρώτη φορά στους λογαριασμούς καθώς και αυτά που πιστώνονται κατά καιρούς. Από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών θα αφαιρούνται τα ποσά που διαπιστώνεται ότι μεταφέρθηκαν από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου.
- Οι συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών
- Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται.
Αφού προσδιοριστούν οι πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογούμενου και οι μετέπειτα κινήσεις και αντληθούν και τα στοιχεία των φορολογικών του δηλώσεων θα εισάγονται σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία, ώστε να εντοπίζονται τυχόν ποσά καταθέσεων τα οποία δεν καλύπτονται από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων.
Εφόσον διαπιστωθούν δυσαρμονίες μεταξύ των καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων θα δημιουργείται ένα αρχείο το οποίο θα παραδίδεται στον ελεγκτή ο οποίος θα καλεί τον φορολογούμενο για έλεγχο και συγκεκριμένα να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων τα οποία δεν εμφανίζονται στις φορολογικές του δηλώσεις.