Περίπου 60.000 Βέλγοι πολίτες αποφάσισαν να καταγγείλουν ενώπιον της δικαιοσύνης την αδράνεια των αρχών στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, σε μια δίκη χωρίς προηγούμενο στο Βέλγιο που ξεκίνησε σήμερα ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου στις Βρυξέλλες.
Η κίνηση αυτή, που ξεκίνησε το 2015 από την ένωση "Klimatzaak" (Υπόθεση Κλίμα, στα ολλανδικά) φιλοδοξεί να είναι μια αναπαραγωγή εκείνης που κατέληξε στην Ολλανδία στην καταδίκη της ολλανδικής κυβέρνησης, για μη τήρηση των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που είχαν οριστεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στα τέλη του 2015 και οι στόχοι που είχε θέσει έχουν στο μεταξύ αναθεωρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο έλαβαν υπόψη τους οι ενάγοντες.
Στη διαδικασία που διεξάγεται στο Βέλγιο, ζητείται από τη δικαιοσύνη να επαληθεύσει ότι το Βέλγιο απέτυχε να μειώσει το αργότερο έως το 2020 τον συνολικό όγκο των εκπομπών του κατά "40% ή τουλάχιστον κατά 25%" σε σχέση με το επίπεδο του 1990.
Εξάλλου, η ένωση ζητεί από το δικαστήριο, υπό την ποινή χρηματικού προστίμου, να ληφθούν "τα απαραίτητα μέτρα" προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς στόχους, δηλ. μια καθαρή μείωση των εκπομπών "τουλάχιστον 55%" έως το 2030 προκειμένου να φθάσει την ουδετερότητα άνθρακα το 2050.
Τέσσερις κυβερνήσεις θα εμφανιστούν στο δικαστήριο: η ομοσπονδιακή και εκείνες των τριών περιφερειών της χώρας (της Φλάνδρας, της Βαλλωνίας, των Βρυξελλών), που έχουν και αυτές αρμοδιότητες στον τομέα του περιβάλλοντος και της κινητικότητας.
Οι ενάγοντες τις κατηγορούν ότι δεν ακολούθησαν μια πολιτική για το κλίμα "ως δημόσιες υπό κανονικές συνθήκες συνετές και επιμελείς αρχές θα έπρεπε να είχαν κάνει".
"Η αμέλειά τους συμβάλλει στην επιταχυνόμενη εξέλιξη προς μια επικίνδυνη κλιματική υπερθέρμανση" προσθέτουν στα συμπεράσματά τους οι δικηγόροι τους, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός Ρότζερ Κοξ, ηγετική μορφή της αντίστοιχης διαμάχης στην Ολλανδία.
Δείχνουν με το δάχτυλο μια "παραβίαση" πολλών διεθνών κειμένων μεταξύ των οποίων η Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που καθορίζει ότι τα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον και να "απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας".
"Λαμβανομένης υπόψη της σημασίας και της επιτακτικότητας της υπόθεσης, απαιτούμε χρηματικό πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης", προσθέτουν.
Σύμφωνα με τη Σάρα Τακ, εκπρόσωπο της Klimatzaak, περίπου 58.000 Βέλγοι πολίτες συνδέονται με τη διαδικασία. Και αφότου ο κατάλογος των εναγόντων χρειάστηκε να σταματήσει το 2020, περισσότεροι από 5.000 άλλοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.
Οι αγορεύσεις, που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, αναμένεται να διαρκέσουν έως και τις 26 Μαρτίου.
Το πρωτοβάθμιο γαλλόφωνο δικαστήριο των Βρυξελλών, που εδρεύει για την περίσταση στην πρώην έδρα του ΝΑΤΟ που αναδιαμορφώθηκε σε ένα τεράστιο δικαστικό κτίριο, αναμένεται στη συνέχεια να εκδώσει την κρίση του έπειτα από σύσκεψη των δικαστών.
Το 2015, περίπου 900 Ολλανδοί πολίτες που συνενώθηκαν πίσω από τη μη κυβερνητική οργάνωση για το κλίμα Urgenda εξασφάλισαν την καταδίκη της κυβέρνησής τους, μια απόφαση που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από πολλά δικαστήρια στην Ολλανδία.