Πολιτική

World Economic Outlook: Μαύρες προβλέψεις για τις αναδυόμενες οικονομίες


Στο σύνολό τους, οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας υποτιμήθηκαν επί τα χείρω κατά 0,2% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, World Economic Outlook update, που παρουσιάζεται στην Τράπεζα της Αγγλίας. Οι αναθεωρήσεις αυτές αντανακλούν σε ένα μεγάλο βαθμό, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι απόλυτο, ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες θα είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Όσον αφορά τη σύνθεση της χώρας, οι αναθεωρήσεις αυτές αποδίδονται κυρίως στην Βραζιλία, όπου η ύφεση προκλήθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα. Στη Μέση Ανατολή, οι εκτιμήσεις δέχθηκαν πλήγμα από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, ενώ στις ΗΠΑ η ανάπτυξη εκτιμάται πως θα παραμείνει αμετάβλητη. Οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν επίσης περιοριστεί σχεδόν κατά ½ ποσοστιαία μονάδα τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, αντανακλώντας τις εξελίξεις στην Κίνα και σε άλλες επιβαρυμένες οικονομίες. 

Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες προβλέπεται πως θα αυξηθεί από το 4% του 2015, -το χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008-2009- στο 4,3% και 4,7% το 2016 και το 2017 αντίστοιχα. 

Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 6,3% μέσα στο 2016 και 6,0% το 2017, αντανακλώντας κυρίως τις αδύναμες επενδύσεις καθώς η οικονομία προσπαθεί να εξισορροπήσει. Η ανάπτυξη στην Ινδία και στις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας προβλέπεται πως θα κινηθεί με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο μερικές χώρες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με αρκετές δυσκολίες από την προσπάθεια εξισορρόπησης της Κίνας αλλά και λόγω της αδύναμης μεταποιητικής δραστηριότητας. 

Το συνολικό ΑΕΠ της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αναμένεται να συρρικνωθεί και μέσα στο 2016, με χαμηλότερους ρυθμούς ωστόσο από το 2015, παρά την ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες της περιοχής. Το γεγονός αυτό αντανακλά την ύφεση στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικά προβλήματα. 

Όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, η ανάπτυξη αναμένεται να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς, ωστόσο οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού, οι κατά περιοχές γεωπολιτικές εντάσεις και οι εσωτερικές διαμάχες θα ασκήσουν έντονες πιέσεις στην ανάπτυξη.

Οι αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης σε γενικές γραμμές θα αυξηθούν με σταθερό ρυθμό, με μια μικρή επιβράδυνση μέσα στο 2016. Η Ρωσία, η οποία προσαρμόζεται στις χαμηλές τιμές του αργού και στις κυρώσεις της Δύσης, προβλέπεται πως και το 2016 θα παραμείνει σε ύφεση. Άλλες οικονομίες της Κοινοπραξίας των Ανεξαρτήτων Κρατών λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Ρωσία και επηρεασμένες από την ύφεση της Ρωσίας, τις γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να αναπτυχθούν ελάχιστα μέσα 2016, ενώ θα επιταχύνουν μέσα στο 2017. 

Η πλειοψηφία των χωρών στην υποσαχάρια Αφρική θα καταγράψουν οριακή ανάπτυξη, δεδομένων όμως των εξαιρετικά χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων, θα παραμείνουν στα κατώτερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία. Το γεγονός αυτό αντανακλά της διαρκή προσαρμογή των χωρών στις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων και αντίστοιχα το υψηλό κόστος δανεισμού, τα οποία ασκούν έντονες πιέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής όπως η Αγκόλα, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική, αλλά και σε άλλους μικρότερους εξαγωγούς.