Oι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία ανέκαμψαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, καθώς η χώρα άρχισε να χαλαρώνει σταδιακά την καραντίνα για τον κορονοϊό, αλλά ο δημόσιος δανεισμός της έφθασε σε επίπεδο - ρεκόρ και το χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ.
Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε με ρυθμό - ρεκόρ 12% τον Μάιο μετά την ιστορική πτώση τους κατά 18% τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Παρά την αύξησή τους μέσα στον μήνα, όμως, οι πωλήσεις ήταν 13,1% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο ήταν τα καλύτερα από την έναρξη της καραντίνας αλλά παρέμειναν αδύναμα, σύμφωνα με άλλη έρευνα.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας 'Αντριου Μπέιλι δήλωσε χθες ότι η οικονομία φαίνεται να συρρικνώνεται ελαφρά λιγότερο στο πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό,τι φοβόταν η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εγγύηση μίας ισχυρής ανάκαμψης και ότι η ανεργία θα αυξηθεί.
«Η ανάκαμψη του Μαίου στις λιανικές πωλήσεις δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η οικονομία αρχίζει μία υγιή ανάκαμψη της μορφής V από την COVID-19», δήλωσε οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, σημειώνοντας ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα πιεσθούν όταν θα σταματήσει τον Οκτώβριο η κρατική στήριξη για 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, πριν ορισμένοι τομείς να έχουν πιθανόν επανέλθει στην κανονικότητα.
Η Βρετανία έκλεισε τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων, που δεν αφορούσαν απαραίτητα είδη, ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός τους, όπως τα φυτώρια, άνοιξαν τον Μάιο. Σε άλλα καταστήματα στην Αγγλία επετράπη να ξανανοίξουν στις 15 Ιουνίου με περιορισμούς. Οι πωλήσεις στα καταστήματα (εκτός αυτών που πωλούν τρόφιμα) αυξήθηκαν 24% τον Μάιο αλλά ήταν 42% χαμηλότερες σε σχέση με ένα έτος πριν, με τα καταστήματα ρούχων να έχουν πληγεί περισσότερο, καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη από 60%. Ωστόσο, οι πωλήσεις καυσίμων εκτινάχθηκαν 49% καθώς οι 'Αγγλοι μπήκαν και πάλι στα αυτοκίνητά τους. Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν στο ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.
Τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) ανέδειξαν επίσης την έκταση του πλήγματος που υπέστησαν τα δημόσια οικονομικά ως αποτέλεσμα της τεράστιας αύξησης των κρατικών δαπανών, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσαν το σχήμα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα έφθασε τις 55,2 δισ. στερλίνες τον Μάιο - ένα υψηλό επίπεδο - ρεκόρ, καθώς τα στοιχεία για τις δαπάνες τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στις 48,5 δισ. στερλίνες από 621, δισ. Το έλλειμμα για τον Μάιο ήταν εννεαπλάσιο σε σχέση με αυτό του ίδιου μήνα του 2019.
«Ο καλύτερος τρόπος για την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών μας σε μία πιο στερεή βάση είναι να ξανανοίξουμε την οικονομία μας με ασφάλεια, ώστε ο κόσμος να επιστρέψει στην εργασία του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.
Ένας δείκτης για το χρέος του δημόσιου τομέα αυξήθηκε πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1963, όταν η Βρετανία αποπλήρωνε ακόμη το κόστος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αντανακλώντας τη συρρίκνωση - ρεκόρ της οικονομίας τον Απρίλιο. Ο δανεισμός τον Απρίλιο και τον Μάιο ανήλθε σε 103,7 δισ. στερλίνες, 87 δισ. περισσότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι. Αναλυτές του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών και της Citi προβλέπουν ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να προσφεύγει σε υψηλό δανεισμό σε μία πενταετία.
πηγή: ΑΠΕ