Πλούσιο αρχειακό υλικό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε χώρο του Κοινοβουλίου παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης παρουσίασε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου πρωτότυπο αρχειακό υλικό που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 2017, κατά τη διάρκεια εργασιών πυρανίχνευσης των χώρων του Κοινοβουλίου. Σε 172 κιβώτια, που περιλαμβάνουν περίπου 1.200 φακέλους, εντοπίσθηκε πλήθος εγγράφων και τεκμηρίων, τα οποία χρονολογούνται από το 1844, έτος που η Ελλάδα απέκτησε Σύνταγμα και Κοινοβούλιο. Εκτός από τα πρακτικά των Συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των Επιτροπών, του Νομοθετικού Έργου και των Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής, στο κοινοβουλευτικό αρχείο περιλαμβάνονται τα χειρόγραφα πρακτικά της Βουλής της περιόδου 1844 (πρώτο ελληνικό Σύνταγμα) έως 1883 (κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη), πρωτότυπα Συντάγματα με τις υπογραφές των βουλευτών, πρωτόκολλα ορκωμοσίας Βασιλέων και Προέδρων Δημοκρατίας και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα έγγραφα είναι μεν καταγεγραμμένα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η τεκμηρίωσή τους. Με το έργο θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο το νεοσυσταθέν 5ο Τμήμα της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, των Κοινοβουλευτικών Αρχείων και των Ιδιωτικών Συλλογών.
Αυτό που κάνει το εύρημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και επίκαιρο, εν όψει της επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη, είναι ότι περίπου οι μισοί από τους καταγεγραμμένους φακέλους περιέχουν υλικό του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974), περίοδο κατά την οποία δεν υφίστατο λαϊκή εκπροσώπηση και Βουλή, αλλά τα θέματα της χώρας ρυθμίζονταν με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.
Ένα ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχειακό υλικό, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βούτσης, για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα, περιέχει «έγγραφα που αφορούν τους βουλευτές της πρώτης περιόδου της Μεταπολίτευσης, σχετικά με τις κρατήσεις και τις φυλακίσεις τους την περίοδο της χούντας, καθώς και τα σχετικά έγγραφα και σημειώματα που έχουν δοθεί από τις αρχές ασφαλείας. Αυτοί οι φάκελοι υπάρχουν. Και αφορούν, προφανώς, επώνυμους και λιγότερο επώνυμους, καθώς και ιστορικά στελέχη όλων των παρατάξεων του Κοινοβουλίου αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση».
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια «για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, για την ενθάρρυνση όλων των προσπαθειών που γίνονται προκειμένου να φωτιστούν με τον πιο αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο όλες οι πλευρές αυτής της πρωτόγνωρης, πρωτότυπης και αξιοθαύμαστης διεθνώς ιστορίας της χώρας μας». Και πρόσθεσε ότι «είναι μια σπίθα για να ενεργοποιηθούν όλοι, αρχεία, άνθρωποι, συλλογικότητες, θεσμοί, έτσι ώστε το σύνολο αυτών των υλικών να διαμορφώσουν την τελική εικόνα».
Ο κ. Βούτσης, τονίζοντας «την ανάγκη να καταγραφεί επιτέλους και να μπει στη βάσανο και την υπηρεσία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας το σύνολο των αρχείων της χώρας μας», επισήμανε: «Καλό θα ήταν όλες οι μονάδες αρχείων, με πρώτα απ’ όλα βέβαια τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και οι άλλοι πυλώνες, των πανεπιστημίων, των ιδρυμάτων, των κομμάτων, των πολιτιστικών φορέων, των υπουργείων, μέσα σε αυτό το διάστημα της τριετίας, να βοηθήσουν να διαμορφωθεί η πλατφόρμα καταγραφής του συνόλου, ει δυνατόν, και αξιοποίησης και διασταύρωσης των αρχείων της χώρας. Σε ό,τι αφορά τη Βουλή θα το εξυπηρετήσουμε».