Αγορές

Βουλιάζουν οι μετοχές - Ουκρανικό ντόμινο στις αγορές


 Η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ - Ρωσίας και η επαπειλούμενη “ανάφλεξη” στην Ουκρανία είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αβεβαιότητας στις αγορές, προκαλώντας αναταραχή και έντονους κλυδωνισμούς. Το κλίμα επιβαρύνεται από τις ανησυχίες για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων και για την εξέλιξη της πανδημίας, με την εμφάνιση νέας μετάλλαξης.

Πακτωλοί χρήματος ρέουν από τα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων προς τα ασφαλέστερα κρατικά χρεόγραφα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία. Οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης τρέχουν σε ρυθμούς ράλι καθώς η ζήτηση αυξάνεται - και οι αποδόσεις τους υποχωρούν.

Κατά 5,5 μονάδες βάσης - μεταβολή εντελώς ασυνήθιστη για τον συγκεκριμένο τίτλο - υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου. Τουλάχιστον 5 μονάδες βάσης πέφτουν επίσης οι αποδόσεις του γαλλικού και του ολλανδικού ομολόγου. Ενισχύονται λιγότερο τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,6 μ.β. και διαμορφώνεται σε 1,684%. Του 5ετούς πέφτει κατά  4 μονάδες βάσης, στο 0,73%.

Κατακόκκινα ταμπλό

 Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα χρηματιστήρια (DAX -2,75%, S&P -1,15%, Nasdaq -1,70%), μεγάλες απώλειες το ΧΑ (ΓΔ -1,58%), οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν (-1,5%), το φυσικό αέριο επιστρέφει σε ανοδική τροχιά με άλμα +5,4%. Ενδειξη ανησυχιών και δυσοίωνων προβλέψεων αποτελεί το γεγονός ότι το συμβόλαιο Μαρτίου ανεβαίνει περισσότερο (+8,3%) και η τιμή του βρίσκεται υψηλότερα από του Φεβρουαρίου.

Κατακόκκινο ταμπλό στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου 9 στις 10 μετοχές κατέγραψαν απώλειες Το ανησυχητικό είναι ότι η πτώση έγινε με μεγάλο όγκο συναλλαγών και αυξημένο τζίρο (83 εκατ. ευρώ, συν 19,5 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων). Αυτό αποτελεί ένδειξη αυξημένης προσφοράς, αλλά και "αποφασιστικότητας" εκ μέρους των πωλητών.

Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη που απέφερε η ανοδική κίνηση τις προηγούμενες εβδομάδες, αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο για ρευστοποιήσεις. Ο φόβος είναι τώρα μήπως εξασθενίσει περαιτέρω το αγοραστικό ενδιαφέρον, οπότε η πτώση θα συνεχισθεί.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Η εικόνα βελτιώθηκε πρόσκαιρα με την ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια. Οι απώλειες περιορίστηκαν στο κλείσιμο και στα call auctions, με αγοραστικές παρεμβάσεις από μεγάλα χαρτοφυλάκια.

 Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -1,90% στις 939,42 μονάδες και έκλεισε στις 942,46 υποχωρώντας κατά 1,58%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι επόμενη εξαιρετικά σημαντική στήριξη είναι η περιοχή των 930 μονάδων.
 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,57%, κλείνοντας στις 2.277,47 μονάδες. Απώλειες 1,58% κατέγραψε ο FT40M των mid caps

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,97% και τερμάτισε υψηλότερα, χάνοντας τελικά 1,45%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική και Πειραιώς -1,8%, Eurobank -1,3%, Alpha -1,2%, Τρ. Ελλάδος -1%, Attica Βank -0,7%.

Στο κόκκινο επίσης όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΕλβάλΧαλκόρ -3,5%, ΕΛΠΕ -2,9%, Lamda και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,7%, Βιοχάλκο, Coca-Cola, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ -2,3%, -%, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Quest -2%.

Στα mid caps τρεις μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο: Ιντρακάτ +1%, ΕΥΑΘ +0,9%, Autohellas +0,55. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Παπουτσάνης -4,6%, Κρι-Κρι και Αβαξ -3,2%,  Intracom -3%, Φουρλής και Καμπάς -2,7%.

Διαβαστε επισης