Ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό και οι δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού βυθίζονται 1,7% χαμηλότερα εν μέσω έντονων ανησυχιών, στο ελληνικό χρηματιστήριο νέα καταιγίδα πλήττει τις τραπεζικές μετοχές, που αποδεικνύονται αδύναμος κρίκος σ’ αυτή τη δυσμενή συγκυρία.
Ο κλαδικός τους δείκτης σημείωσε σήμερα νέα δραματική «βουτιά» -4,58%, παρασύροντας σε ολισθηρό κατηφορικό δρόμο ολόκληρη την αγορά. Το κλίμα επιδεινώνεται και οι πιέσεις αναμένεται ότι θα ενταθούν αύριο, εν αναμονή των ανακοινώσεων για την αναθεώρηση των δεικτών MSCI, από τους οποίους θα αφαιρεθεί πιθανότατα η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, ενώ θα αλλάξει η στάθμιση άλλων τίτλων.
Τα index funds που ακολουθούν τους δείκτες MSCI προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με βάση τις προβλέψεις για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη σύνθεση και τις σταθμίσεις. Οι ρευστοποιήσεις τους «ευθύνονται» για τις μεγάλες απώλειες σε πολλά χαρτιά.
Το κλίμα επιβαρύνεται από τη σεναριολογία σχετικά με τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις κοινωνικές παροχές, που μπορεί να επιφέρουν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση, με κίνδυνο σοβαρών αποκλίσεων από τους στόχους.
Μετοχές και δείκτες
Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών αγορών, όπου αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της αντιπαράθεσης Ιταλίας-ΕΕ, ενώ παραμένει αβέβαιο αν και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία του Brexit.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,28% στις 635,20 μονάδες, κινούμενος ενδοσυνεδριακά μεταξύ 643,84 μονάδων (+0,07%) και 633,88 (-1,48%).
Ο FTASE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπέστη απώλειες 1,49%, τερματίζοντας στις 1.674,92 μονάδες.
Στο -4,58% ο τραπεζικός δείκτης, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό -4,98%. Πειραιώς -6,6%, Eurobank -5,6%, Εθνική -5,2%, Alpha και Attica -3,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Τιτάν +1,3%, Motor Oil +0,6%, Grivalia και ΑΔΜΗΕ +0,5%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -3,5%, Φουρλής -2,7%, ΟΤΕ -2,4%, Lamda -1,6%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε το «Υγεία» (+2%) με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών και τζίρο 32,3 εκατ. ευρώ, καθώς εκατομμύρια κομμάτια προσφέρθηκαν στην τιμή της δημόσιας υποχρεωτικής πρότασης που υπεβλήθη μετά την εξαγορά του 70,4% της εταιρείας από την CVC.
Ο συνολικός τζίρος χωρίς το «Υγεία», ήταν μόλις 23 εκατ. ευρώ.