Πολιτική

Βουλή: Κόντρα Βορίδη και Ραγκούση για διαφθορά, ελευθεροτυπία, εκλογικό νόμο και Πατούλη


Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, η αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου και η ελευθεροτυπία, το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και η διδακτορική διατριβή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, πυροδότησαν κοινοβουλευτική «αντιμαχία», ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

«Η χώρα, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής απραξίας τουύ ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, στις διεθνείς κατατάξεις, για την αξιολόγηση της διαφθοράς, έχασε 7 θέσεις», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι με τις μεταρρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, «ανεκτήθησαν οι 7 θέσεις και είμαστε και δύο θέσεις παραπάνω».

«Για πρώτη φορά, από συστάσεως του ελληνικού κράτους υπάρχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που εγκρίνεται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέχρι τώρα ποτέ, τα υπουργεία δεν είχαν συντονιστεί, για την εφαρμογή ενός ενιαίου σχεδίου», είπε ο Μάκης Βορίδης και προσέθεσε ότι το Σχέδιο αυτό δεν είναι λόγια αλλά περιλαμβάνει 126 δράσεις, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί νωρίτερα στην υπόθεση Novartis, καταγγέλλοντας στοχοποίηση των προστατευομένων μαρτύρων, εισαγγελέων και δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εδώ είναι το απόγειο του θράσους, Συζητάτε ακόμα για τη Novartis; Έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει με τη Novartis ή όχι; Έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχουν εκκρεμείς ποινικές διώξεις κακουργηματικές, κατά πρώην υπουργού σας; Ξέρετε ότι όλοι στους οποίους είχατε αποδώσει κατηγορίες για τη Novartis απηλλάγησαν και αρχειοθετήθηκαν και ότι αυτοί που είναι σήμερα κατηγορούμενοι, είναι αυτοί που οργάνωσαν τη σκευωρία; Εμείς αποφασίσαμε τις αρχειοθετήσεις; Να σας θυμίσω ποιος; Η κυρία Τουλουπάκη».

Ιδίως για την κυρία Τουλουπάκη και την πρόσφατη ομιλία της και καταγγελίες για τη «δική της υπόθεση», ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι μίλησε σε «μια τεχνική ομάδα στο Κοινοβούλιο, στην οποία μπορεί οποιαδήποτε Κοινοβουλευτική Ομάδα, να καλέσει όποιον θέλει». «Και μας το φέρνετε, ως καλό παράδειγμα, ότι πήγατε μια ελεγχόμενη, από τη Δικαιοσύνη, δικαστική λειτουργό, να πει τι; Να πει τι; Ότι δεν της αρέσει ο τρόπος με τον οποίο δικάζεται στην Ελλάδα; Από τους συναδέλφους της; Εμείς τη δικάζουμε την κυρία Τουλουπάκη; Οι συνάδελφοί της τη δικάζουν. Και την περιφέρατε να πει τι;», είπε ο κ. Βορίδης.

Σε σχέση με την τροπολογία για την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι εισάγεται διάταξη με την οποία «αξιώνουμε να έχουν οι εφημερίδες πρόσωπο που να το βλέπουμε, που να το ξέρουμε, γιατί όταν θα υπάρξει το επόμενο χυδαιογράφημα εναντίον του κ. Ραγκούση, να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη- και αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι πράγματι τον έχει προσβάλει το δημοσίευμα και επιδικάσει χρηματική ικανοποίηση για την αποζημίωση της ηθικής του βλάβης, να υπάρχει κάποιος εκεί να πάρει τα χρήματα της αποζημίωσης».

Σε σχέση με την Οδηγία για την ενισχυμένη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η Οδηγία, δεν έχει σχέση με ποινικές υποθέσεις αλλά αφορά διοικητικές διαδικασίες και προσέθεσε ότι η Οδηγία θα έρθει στη Βουλή, σημειώνοντας ωστόσο: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εφόσον καταθέσουν όσα καταθέσουν και εν συνεχεία, παντάπασιν απαλλαγούν όσοι αποπειράθηκαν να εμπλέξουν, και επομένως αποδεικνύεται ότι οι μαρτυρίες τους ήταν χαλκευμένες και ψευδείς, να έχουν καμία συνέπεια ή όχι; Εάν βοηθήσουν στην αποκάλυψη μιας υποθέσεως, βεβαίως να μην έχουν καμία συνέπεια. Αν είναι ψευδομάρτυρες, οργανωμένοι και καθοδηγούμενοι από έναν πολιτικό εχθρό, και πήγαν και είπαν ψέματα και τα ψέματα καταπέσουν, να τους δώσουμε συγχαρητήρια; Ή να μπορούν κάποιοι να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους;».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης είχε καταγγείλει ότι με το πολυνομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών σε «νομοθετικό απορριμματοφόρο της κυβέρνησης», και ότι ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ακολουθεί πολιτική νομιμοποίησης και συγκάλυψης της διαφθοράς, διώκει όσους πολεμούν τη διαφθορά και προσπαθούν να την αποκαλύψουν, ασκεί πολιτική συγκάλυψης του σκανδάλου Νοvartis.

Ιδίως για την υπόθεση Novartis, ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι στο στόχαστρο της σημερινής κυβέρνησης μπήκαν εισαγγελείς που είχαν επιφορτιστεί με την πάταξη της διαφθοράς, όπως η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, μπήκαν στο στόχαστρο οι προστατευόμενοι μάρτυρες και μαζί στοχοποιήθηκε και ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων.

Και είναι αυτό το σημείο που ο κ. Ραγκούσης απευθύνθηκε προσωπικά στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι είναι ένας από τους υπουργούς που στάθηκαν εμπόδιο να έρθει στο Κοινοβούλιο η ενσωμάτωση της Οδηγίας, για την ενισχυμένη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. «Τι θα πείτε στην ΕΛΑΣ, της οποίας είναι πάγιο αίτημα να στηριχθεί ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, ιδίως του τμήματος της Δίωξης Ναρκωτικών; Εσείς εμποδίζετε τη θέσπιση της ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα άνοιγε στόματα για την αποκάλυψη εμπόρων ναρκωτικών», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση δε με την τροπολογία για την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου, ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στις διώξεις δημοσιογράφων, όπως ο κ. Βαξεβάνης, η κυρία Παπαδάκου και ο κ. Γιαννόπουλος, και αναρωτήθηκε αν πίσω από την τροπολογία βρίσκεται μια προσπάθεια φίμωσης του Τύπου που προσπαθεί να αποκαλύψει τη διαφθορά. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών και τις Ενώσεις των Δημοσιογράφων. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στην τροπολογία τα sites ή οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση που συστηματικά προσπαθεί να νομιμοποίηση τη διαφθορά, μέσα από απευθείας αναθέσεις. Είναι μια κυβέρνηση που προσπαθεί να συγκαλύψει τη διαφθορά και πολεμά όσους διώκουν τη διαφθορά», είπε ο κ. Ραγκούσης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαγορεύσει, αν θέλει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, όλες τις κατά παρέκκλιση προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, να φέρει την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, να προστατεύσει τους εισαγγελείς αντί να τους διώκει και να τους τραμπουκίζει και να τους στοχοποιεί, να στηρίξει τους δημοσιογράφους και τον Τύπο που παλεύουν ενάντια στη διαφθορά.

Ο κ. Ραγκούσης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να πάρουν θέση για τον αν ο κ. Πατούλης πρέπει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη της λογοκλοπής. «Μπορεί ένας περιφερειάρχης που αποκαλύφθηκε ότι έκανε ουρανομήκη λογοκλοπή στο διδακτορικό του, να παραμένει στη θέση του;», είπε ο κ. Ραγκούσης και αναφέρθηκε και στα σενάρια νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Έχετε επιτρέψει να επικρατήσει η πεποίθηση ότι θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος που εσείς έχετε αλλάξει μια φορά. Ποτέ θα φτάσετε σε αυτό το σημείο, να γελοιοποιήσετε και άλλο τους θεσμούς, πότε θα φτάσετε στο σημείο να γελοιοποιήσετε και το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα και το κοινοβούλιο;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Πατούλης και ο εκλογικός νόμος

«Έχετε ακούσει την κυβέρνηση να λέει κάτι σχετικό με τον εκλογικό νόμο;», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός, για το ζήτημα αυτό, έχει τοποθετηθεί 17 φορές. Κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση να μην λαμβάνει υπόψη της διαρροές.

Σε σχέση με τον κ. Πατούλη, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Είναι ένα δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ. Εγώ λοιπόν δεν έχω καμία άποψη επ’ αυτού, διότι εγώ δε υιοθετώ τίποτε και δεν απορρίπτω τίποτε, το οποίο αποτελεί αντικείμενο, σε τελευταία ανάλυση, ποινικής και δικαστικής διερεύνησης. Αν έχουν γίνει παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, από οποιονδήποτε, προφανώς, αυτά θα ελεγχθούν. Μου ζητάτε εμένα να τοποθετηθώ επί ενός άρθρου το οποίο δημοσιεύσατε εσείς σήμερα στην έγκυρη ΑΥΓΗ; Ε, να επιφυλαχθώ».

Διαβαστε επισης