Πολιτική

Βιάστηκε για την αύξηση των επιτοκίων η Fed: Mea culpa από τη Γέλεν


Όταν ακούς τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed να ζητούν –εμμέσως πλην σαφώς- συγγνώμη, καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ υπερήφανοι για να αναγνωρίσουν ένα λάθος. Η δήλωση της Τετάρτης από την Federal Open Market Committee, θα πρέπει να μεταφράζεται ως «mea culpa» από την πλευρά της Τζάνετ Γέλεν. Η πρόεδρος της Fed αναγνώρισε, εκ των υστέρων, ότι το σχέδιό της για 4 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016, είναι μάλλον όνειρο θερινής νυκτός. Η οικονομία είναι πολύ πιο εύθραυστη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμήσει η Γέλεν.

H αμερικανική κεντρική τράπεζα άφησε «παράθυρο» επανάχαραξης της επιτοκιακής πολιτικής της φέτος, υπό το πρίσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές και της επιβράδυνσης της Κίνας. Την ίδια στιγμή, όμως, εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, σε μια εξέλιξη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου στην κρίσιμη συνεδρίαση του Μαρτίου (15-16 του μηνός), εάν βέβαια δεν έχουν μεσολαβήσει δραματικές εξελίξεις έως τότε. 

Η Fed διατήρησε αμετάβλητο στο 0,25-0,5% το βασικό επιτόκιο του δολαρίου, σε μια ευρέως αναμενόμενη εξέλιξη, αφού έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την αποκόλληση των επιτοκίων από τα επίπεδα του μηδέν, κατά τον οποίο «σκοτείνιασε» ο ορίζοντας της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών. «Η Fed παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις και αξιολογεί τις επιπτώσεις τους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό», ανέφερε το ανακοινωθέν, σε μια διατύπωση που δεν αφήνει να διαφανεί το μέγεθος της ανησυχίας για τις πιθανές παρενέργειες. 

Η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της Fed (και τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου εταιρειών όπως η Apple και η Boeing) εξώθησαν σε απώλειες τους δείκτες της Wall Street που αποστασιοποιήθηκαν χθες από την αγορά πετρελαίου: Οι τιμές του μαύρου χρυσού κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με καταλύτη τη φημολογία περί συντονισμένης μείωσης παραγωγής από ΟΠΕΚ και Ρωσία (που συντηρούν με δηλώσεις τους Ρώσοι αξιωματούχοι), αλλά και τη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς η χιονοθύελλα που έπληξε τις Βορειοανατολικές Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα εκτόξευσε τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.