Οι ηγέτες των G7 δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για την έκδοση ψηφίσματος που θα καταδίκαζε την Ρωσία για την πρόσφατη πολύνεκρη πυραυλική επίθεση στο πόλη Σούμι της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση προβάλλοντας βέτο -προκειμένου, όπως υποστηρίζουν οι διεθνείς αναλυτές- να εξευμενίσουν τον πρόεδρο Πούτιν και την ρωσική ηγεσία και να επιτύχουν συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Πριν από δύο ημέρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν με πυραύλους το Σούμι της Ουκρανίας, σκοτώνοντας 35 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 119 που πήγαιναν στην Εκκλησία.
Αυτή είναι η σοβαρότερη επίθεση από την μεριά του Κρεμλίνου που σημειώθηκε μέσα στο 2025.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε ότι πραγματοποίησε την επίθεση στον Σούμι σε ανάρτηση στο Telegram τη Δευτέρα, ενώ ισχυρίστηκε ότι είχε χτυπήσει συγκέντρωση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού στην πόλη σκοτώνοντας πάνω από 60 στρατιώτες.
Ο Καναδός πρωθυπουργός , η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του G7 φέτος, ανακοίνωσε στους ομόλογους του ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει η καταγγελία.
Η δήλωση της όμαδας χωρών G7 θα ανέφερε ότι το πλήγμα είναι απόδειξη πως η Ρωσία ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο.
Ο Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να κατηγορεί για τον πόλεμο τον προκάτοχο του Μπάιντεν και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι,προέβη σε μία διαφορετική ερμηνεία. Περιγράφοντας την επίθεση ως "τρομερή" σε σχόλια σε δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής, ισχυρίστηκε αορίστως χωρίς να δώσει διευκρινίσεις ότι τον διαβεβαίωσαν πως η Ρωσία "έκανε λάθος".
Μετά την επίθεση στο Σούμι, σχεδόν 50 χώρες και διεθνείς οργανισμοί τόνισαν την υποστήριξη τους στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο απάντησε θετικά στην πρόταση του Τραμπ για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τερματισμό επιθέσεων όπως αυτές στο Σούμι και στο Κρύβι Ριχ που κόστισαν τη ζωή σε 97 ανθρώπους.