Οικονομία

Βελτιώνεται το τουριστικό προϊόν, θετικές προοπτικές για το 2019


Μετά τα περυσινά ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων που σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός, στον κλάδο επικρατεί αισιοδοξία, αλλά ο πήχυς των προσδοκιών  κρατιέται χαμηλά. Επιχειρηματίες και αναλυτές του κλάδου εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους, επισημαίνοντας ότι είναι λογικό να μετριασθούν οι υψηλοί ρυθμοί μετά το «μπουμ» του 2018.
Ολοι συμφωνούν ότι το 2019 θα είναι «κομβική χρονιά για την πορεία του ελληνικού τουρισμού». Η φράση αυτή από κάποιους εκλαμβάνεται ως «κινδυνολογία», άλλοι θεωρούν ότι εκφράζει «σκεπτικισμό». Βασίζεται πάντως σε ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων και των προοπτικών που διαμορφώνουν.
 Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα αντανακλά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Παράλληλα όμως θεωρήθηκε ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία και την Αίγυπτο.

Σταθερή επιλογή

Οι εξελίξεις διαψεύδουν αυτή την άποψη: Παρά τη μαζική επιστροφή τουριστών στις δύο αυτές χώρες και την ενίσχυση του ρεύματος προς άλλους μεσογειακούς προορισμούς,  η Ελλάδα δεν χάνει τουρίστες.

«Ο βασικός λόγος είναι ότι η Ελλάδα παραδοσιακά έχει πιστούς οπαδούς», επισήμανε ο πρόεδρος του γερμανικού DRV Νόρμπερτ Φίμπιχ, μιλώντας στη Deutsche Welle. «Συνετέλεσε όμως και το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, κυρίως στα ξενοδοχεία».
Την ίδια άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Επιχειρήσεων Τουριστικού Κλάδου (BTW) Μίχαελ Φρέντσελ, τονίζοντας  ότι «οι Έλληνες έχουν κάνει αρκετά για τη βελτίωση του τουριστικού τους προϊόντος και προπαντός σε ό,τι αφορά τη σχέση ποιότητας-τιμής. Αν δεν γίνουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, η Ελλάδα θα διατηρήσει τη θέση που κατάφερε να κατακτήσει στην παγκόσμια αγορά».

Οι στάση των Βρετανών

Ολα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί το περσινό ήδη υψηλό επίπεδο των κρατήσεων και θα αυξηθεί ελαφρά. Πρόκειται για ένα πολύ θετικό μήνυμα μετά από τους εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωσε η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο.
Κάποια αβεβαιότητα δημιουργούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit, οι οποίες θα επηρεάσουν βέβαια την τουριστική κίνηση σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Όπως επισημαίνεται σε αναλύσεις , «το Brexit θα επιδράσει στην καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών. Το θέμα δεν είναι αν Βρετανοί θα θελήσουν να παραθερίσουν στην Ελλάδα, αλλά πόσοι θα έχουν την οικονομική ευχέρεια να ταξιδέψουν και πόσα θα μπορούν να ξοδέψουν».

Διαβαστε επισης