Την ανάγκη ενεργοποίησης νέας ρύθμισης οφειλών έως και 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ζητάει εκ νέου η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ώστε να μην χάσουν την ασφαλιστική ικανότητας τους, όπως σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, περισσότεροι από 400.000 μη μισθωτών από την 1η Μαρτίου.
«Τα 12 χρόνια οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με μερικούς μήνες κανονικότητας, τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια καλπάζει. Είναι αδύνατον περισσότεροι από 733.000 οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, να ρυθμίσουν τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη πάγια ρύθμιση οφειλών έως 24 δόσεις, για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης.
Η κυβέρνηση, προσθέτει ο κ. Ραβάνης, θα πρέπει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στους μη μισθωτούς, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα βάρη του παρελθόντος.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΒΕΑ προτείνει:
- Να υιοθετηθεί και φέτος το μέτρο που εφαρμόστηκε πέρυσι, και οι οφειλέτες να προχωρήσουν σε μερική καταβολή εισφορών για την κάλυψη των παροχών υγείας σε είδος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, περίπου 400.000 οφειλέτες κατέβαλαν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2023 για τον κλάδο υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που είχαν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 28 Φεβρουαρίου 2024.
- Να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως και 100 δόσεις, ανάλογα όμως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού. Υπολογίζεται ότι ασφαλιστικές οφειλές έχουν περίπου 730.000 μη μισθωτοί, με τους περίπου 375.000 να έχουν χρέη από 500 έως 3.000 ευρώ. Συνεπώς, εκτιμάται ότι είναι αδύνατον οι οφειλές να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή σε 48 δόσεις (για συγκεκριμένες περιπτώσεις).
«Δεν αποτελεί λύση να επιβαρυνθούν υπέρογκα για άλλη μια φορά οι δημόσιες δομές υγείας από 400.000 μη μισθωτούς που θα θεωρούνται πλέον ανασφάλιστοι, χάνοντας την πρόσβασή τους σε παρόχους υγείας, φαρμακεία και συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης ρευστότητας», όπως υπογραμμίζει το επιμελητήριο.
Σε μια περίοδο που διαφαίνονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, συνεχίζει η ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Το ΒΕΑ, καταλήγει η ανακοίνωση, ζητάει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη με την ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών, ανάλογα με το προφίλ και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασφαλισμένου και όχι οι κακοπληρωτές.