Οικονομία

ΒΕΑ: Αναγκαία η συνεργασία κλωστοϋφαντουργίας – ενδύματος για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών


Η ανάγκη σύναψης συνεργασιών και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διαφορετικών φορέων που εμπλέκονται στο κλάδο της χειροτεχνίας υφάσματος επισημάνθηκε στην χθεσινή, πρώτη συνάντηση που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, ως συντονιστής φορέας του έργου "EcoFashionEU - Promoting the sustainability of small and medium textile and fashion manufacturers".

Υπενθυμίζεται ότι το έργο EcoFashionEU επιδιώκει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και του έτοιμου ενδύματος και μόδας, ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγική, διαχειριστική και διοικητική τους λειτουργία, με στόχο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς γίγνεσθαι.

Στην εκδήλωση, συμμετείχε εκ μέρους της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, η Αικατερίνη Τριβέλη, η πρόεδρος και διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Αγγελική Γιαννακίδου,  η ιδρύτρια του οργανισμού Branding Heritage, Κατερίνα Φρέντζου, και η ερευνήτρια του ΕΜΠ και του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελική Δεμερτζή. Από τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χειροτεχνίας, συμμετείχε η Χρύσα Γεωργίου εκ μέρους του «Υφαίνειν», ενός διαδραστικού εκθεσιακού χώρου υφαντικής τέχνης στην Αθήνα, η Έλενα Λαναρά εκ μέρους του FibraFibra, ενός εργαστηρίου και καταστήματος χειροτεχνίας και υφαντικής στην Αθήνα, και η ανεξάρτητη υφάντρα και σχεδιάστρια, Ελισάβετ Ροδοπούλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε καταγραφή των αναγκών του σύγχρονου χειροτέχνη, συζητήθηκε η υφαντική χειροτεχνία ως η κατεξοχήν βιώσιμη πρακτική στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, σκιαγραφήθηκαν τα πολιτισμικά, ιστορικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της υφαντικής χειροτεχνίας στην Ελλάδα, εντοπίστηκαν οι προκλήσεις κλάδου και αναζητήθηκαν πιθανές λύσεις.

Το έργο, "EcoFashionEU - Promoting the sustainability of small and medium textile and fashion manufacturers"  είναι συνολικού προϋπολογισμού 109.374,33 ευρώ και διάρκειας 18 μηνών και είναι μία από τις 5 πιλοτικές δράσεις που εγκρίθηκαν από την EISMEA, στο πλαίσιο της πρόσκλησης "Sustainability Partnerships of SMEs adopting more sustainable practices" του Single Market Programme (SMP COSME).

 Στο έργο συμμετέχουν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, η CSR Hellas - Ελληνικό Δίκτυο Για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και οι επιχειρήσεις: Pepper Vally - Σπύρος Φράγκος & ΣΙΑ ΕΕ, Christiana Vardakou, AΘΗΝΑΙΑ - Μ. Καραμιχάλης ΑΕΒΕ, A Place to Dress Strangers - Μαργαρίτα Γάλι.

Διαβαστε επισης