Επιδιώκοντας να αλλάξει το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα σε νομοθετικές ρυθμίσεις για μείωση των φορολογικών βαρών.
Στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου, θα προβλέπεται μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 22% σε 9%, διατήρηση του αφορολογήτου και προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Θα περιλαμβάνεται επίσης μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%. Επίσης προβλέπεται μείωση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5% το 2020.
Στον αγροτικό τομέα, για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα η φορολογία θα μειωθεί στο 10%.
Στον κυβερνητικός σχεδιασμός για το ΥΠΟΙΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπεται ακόμη θέσπιση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες και σειρά παρεμβάσεων για νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και τόνωση της ανάπτυξης περιλαμβάνει
Στόχος είναι επίσης η άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο από 24% σε 13% (με τελικό στόχο το 11%) και η επανεξέταση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.
Προβλέπεται επίσης η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών δίνεται έμφαση στην μείωση της φορολογίας με μία σειρά παρεμβάσεις που αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Μεταξύ αυτών η αναστολή του φόρου υπεραξίας και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα, η δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή και η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.