Τους βουλευτές μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων ενημέρωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Paolo Gentiloni, σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια πράσινη και δίκαιη οικονομία, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Στους βουλευτές απευθύνθηκε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Πρεδρεύων της συνεδρίασης και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Σταύρος Καλογιάννης, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για απεξάρτηση από τον λιγνίτη, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα. Ο κ. Καλογιάννης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την τοπική απασχόληση και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τη μετάβαση αυτή.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος ξεκίνησε τις επαφές του με τα εθνικά κοινοβούλια με την επίσκεψή του στη Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, δήλωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί στενά με τους εθνικούς βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Gentiloni σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε δε ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης αποτελεί θετικό βήμα, στρώνοντας το δρόμο για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ώστε να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.
Στη συνέχεια, συνόψισε τις βασικές προτεραιότητες της νέας Επιτροπής όσον αφορά το χαρτοφυλάκιό του ως εξής: επιτυχημένη κλιματική μετάβαση, μέσω της υλοποίησης της πράσινης συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη οικονομική ευκαιρία για την Ευρώπη συνολικά και ιδιαιτέρως για την Ελλάδα∙ προσαρμογή της οικονομικής διακυβέρνησης στη νέα πραγματικότητα μέσω της αναθεώρησης του πλαισίου της οικονομικής εποπτείας∙ ολοκλήρωση της ΟΝΕ, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος και η ενίσχυση των επενδύσεων.
O υπουργός Οικονομικών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίτευξη πράσινης και δίκαιης ανάπτυξης, διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση από το μηχανισμό δίκαιης μετάβασης για τις περιφέρειες, στο πλαίσιο του σχεδίου για πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι το έργο της αξιολογείται θετικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά κυρίως από τους Έλληνες πολίτες. Τόνισε δε ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, με την πρόβλεψη ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2020 να είναι υπερδιπλάσιος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τέλος, αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, επισήμανε ότι η Ελλάδα διεκδικεί τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη, με τη μείωση των φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.