Διεθνή

Τζανακόπουλος: Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει ζητήματα πολιτικών στρεβλώσεων


Η κυβέρνηση επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο βουλευτής προειδοποίησε ότι με το νομοσχέδιο θα υπάρξουν ζητήματα στρέβλωσης των πολιτικών συσχετισμών. «Ξέρω πάρα πολύ καλά, ότι είναι πολλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, φοβούμενα τη συμμετοχή των αποδήμων στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες, δεν τολμάνε να βάλουν ζητήματα τα οποία θα τα βρουν τα ίδια μπροστά τους. Διότι, μπροστά μας θα βρούμε ζητήματα πραγματικής στρέβλωσης του πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η προσπάθειά σας είναι, με διάφορες επιμέρους αποσπασματικές - κατά τα φαινόμενα - ρυθμίσεις, να «σαλαμοποιήσετε» την όλη διαδικασία, έτσι ώστε να ελέγξετε ασφυκτικά τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας και να ελέγξετε τελικά ασφυκτικά το σύνολο της κρατικής δομής και των δημοκρατικών λειτουργιών της. Αυτό είναι που σε τελευταία ανάλυση θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως λειτουργία καθεστώτος. Παίρνοντας την ευκαιρία μάλιστα από την κρίση που υπάρχει στην δημοκρατική και προοδευτική αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες, επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία και φέρνετε άλλη μία αποσπασματική ρύθμιση για να την περάσετε με fast track διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει καμία σύνδεση της όλης συζήτησης με όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα της κυβέρνησης», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η επιστολική ψήφος, και από το Σύνταγμα, προβλέπεται ως μια εξαιρετική διαδικασία για όσους κατοικούν εκτός Ελλάδας. Και σήμερα εσείς τι κάνετε; Αντί να ορίζετε την επιστολική ψήφο ως μια ειδική εξαιρετική δυνατότητα που δίνεται σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, μετατρέπετε την επιστολική ψήφο από εξαίρεση σε κανόνα. Δεν βάζετε απολύτως καμία προϋπόθεση, γενικεύετε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου χωρίς καμία απολύτως δικλείδα ασφαλείας και ανοίγετε πάρα πολλά συνταγματικά νομικά και πολιτικά ζητήματα», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε και ζητήματα διαβλητότητας της διαδικασίας, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες στη μεταφορά των φακέλων. «Πώς είναι δυνατόν να εγγυηθεί το κράτος το μη διαβλητό της διαδικασίας, όταν θα εμπλέκονται ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία - προσέξτε, όχι σε ό,τι αφορά την καταγραφή των αποτελεσμάτων, αλλά την ίδια αυτή τη διαδικασία της ψήφου - ιδιωτικές εταιρείες;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε και στην αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές. «Τι κάνετε; Κάνετε κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ευνοϊκό για τα μικρότερα κόμματα και μάλιστα, δεν αφορά κυρίως τα μικρά κόμματα που βρίσκονται στο όριο του 3%, αφορά το τρίτο κόμμα, το τέταρτο κόμμα, το πέμπτο κόμμα. Δηλαδή σε κόμματα τα οποία ενδεχομένως να διεκδικούν δεύτερη και τρίτη έδρα, όχι στα κόμματα που διεκδικούν πρώτη έδρα. Το λέω για να μην θεωρήσετε ότι εδώ υπάρχει και κάποιου είδους πολιτική σκοπιμότητα για την τοποθέτησή μου αυτή. Λέω, τι κάνει; Μειώνει μεν το εκλογικό μέτρο, όμως με τον τρόπο με τον οποίο στη συνέχεια γίνεται η κατανομή των εδρών, ευνοεί στο σύνολο των περιπτώσεων. Τρέξτε όσα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα θέλετε, ή παρακολουθήστε τα εκλογικά αποτελέσματα από το 1994 μέχρι και σήμερα όπου ισχύει ο νόμος αυτός και δείτε πώς γίνεται η κατανομή των εδρών. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτός που ευνοείται ξέρετε ποιος είναι; Αποκλειστικά το πρώτο κόμμα», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διαβαστε επισης