Πολιτική

Τζανακόπουλος: Καμία ανησυχία για το χρέος


«Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμιά περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου»

Μήνυμα καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα, με αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές έστειλε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί ανησυχία σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμιά περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από την κρίση τον Αύγουστο» τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στο "Washington Group" σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Καθόλου δεν ανησυχούμε. Το αντίθετο θα έλεγα. Κανένας δεν περίμενε ότι -σε αυτό το Ουάσιγκτον γκρουπ ειδικά- θα υπάρξει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15%. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες μαθηματικές πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνουν ο ESM και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

«Το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα» πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία όλοι συμφωνούν -ακούσατε και τη σχετική δήλωση του κ. Σεντένο- ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβαση της στην αγορά χρήματος. Αν το ΔΝΤ θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό θα είναι μια δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μια πιθανότητα μη συμμετοχής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το "κλειδί" για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, αλλά η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους και παρατήρησε: «Οι αγορές, οι επενδυτές ξέρουν πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Σημασία έχει αν η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το κλειδί».

Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και την Ισπανία, ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι κάποιοι στη χώρα μας βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Όπως είπε, τα σημερινά στοιχεία από την αγορά ομολόγων δείχνουν ότι εξομαλύνονται τα επιτόκια και τα σπρεντ. Το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,4% και με μια καλή συμφωνία για το χρέος, η οποία σχεδόν έχει προεξοφληθεί, θα έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να έχουμε επιτόκια τέτοια που θα καθιστούν βιώσιμη μια δυνατότητα για διαρκή χρηματοδότηση από τις αγορές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτική γραμμή πίστωσης: "Το θέμα έχει κλείσει εδώ και δύο μήνες. Θα βγούμε καθαρά από το πρόγραμμα με μια αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές. Η ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι δημιουργεί ένας απολύτως ασφαλές περιβάλλον".

Ως προς τη μείωση των φόρων, ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να μειώσει τους φόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά για την ολιγαρχία και τις ελίτ, ενώ η κυβέρνηση θέλει να ανακουφίσει πρώτα τους ασθενέστερους.

Ως προς τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» ο Δ. Τζανακόπουλος είπε τα εξής: "Αναμένουμε από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχτεί τη συμφωνία Κοτζιά-Ντιμιτρόφ. Είμαστε στην τελική ευθεία. Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα των διαδηλώσεων. Αλλά υπάρχει μια εθνική γραμμή από το 2008 την οποία υπηρετούμε. Θα δράσουμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα". Απέρριψε τις κατηγορίες ότι υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση. "Ο πρωθυπουργός -εξήγησε- έχει τακτική συνεργασία με τον κ. Κοτζιά". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβάθμισε τις διαφωνίες των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι "ο κ. Καμμένος έχει πει ότι εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών. Οταν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου θα έχουν πρόβλημα να βρουν επιχειρήματα για να μην υπερψηφίσουν".

Σε σχέση την πρόταση μομφής που εξετάζει η ΝΔ ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε: "Ας την καταθέσουν αλλά ας τοποθετηθούν και επί της ουσίας, αν συμφωνούν σε λύση σύνθετης ονομασίας έναντι όλων με συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει συνεχώς παλινωδίες"

Διαβαστε επισης