Αγορές

Τυφώνας σαρώνει το χρηματιστήριο- Τράπεζες -6,3% -Φόβοι για “φούσκα” στις αγορές


Εν μέσω τυφώνα που σαρώνει τις μετοχές και εξανεμίζει κεφαλαιοποιήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο. Η διόρθωση που ξεκίνησε ως βαρομετρικό χαμηλό και εξελίχθηκε σε καταιγίδα, παίρνει τώρα απροσδόκητες διαστάσεις, προκαλώντας τεράστιες απώλειες. Αλλά 2 δισ. κεφαλαιοποίησης χάθηκαν σήμερα, καθώς τραπεζικές μετοχές και εμποροβιομηχανικά blue chips βυθίζονταν στα Τάρταρα, χωρίς την παραμικρή ένδειξη αντίδρασης.  Στο -6,3% ο τραπεζικός δείκτης.

Οι πιέσεις εντάθηκαν λόγω της γενικής επιδείνωσης κλίματος που σημειώνεται διεθνώς, καθώς εντείνεται η κινδυνολογία για αγορές-”φούσκες” που είναι θέμα χρόνου να 'σκάσουν,προκαλώντας καταστροφικό ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία.

Αρνητικός καταλύτης οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις εμβολίων και καθυστερούν τα προγράμματα μαζικών εμβολιασμών σε πολλές χώρες. Κατά 1,8% υποχωρεί ο DAX, περίπου 1,4% χάνουν ο FTSE-10 και ο CAC40 σε Λονδίνο και Παρίσι αντίστοιχα, κατά 1,05% υποχωρεί αυτή την ώρα ο Dow Jones.

Από το ράλι στην κατρακύλα

Εντυπωσιακή αρνητική μεταστροφή στην ελληνική αγορά: Οι διεθνείς οίκοι που βομβάρδιζαν τους επενδυτές με αναλύσεις για “επικείμενο νέο ράλι στο ΧΑ”, έχουν "κρυφτεί" ή βάζουν νερό στο κρασί της αισιοδοξίας τους, σαν να "ανακάλυψαν" τώρα τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, τις αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει περίπου 15%, ενώ οι απώλειες του ΓΔ  είναι της τάξεως του 10%. Τόνο στις συναλλαγές  και κατεύθυνση στην αγορά δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών - τα οποία είναι ακόμη υψηλάκαι αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Οι φόβοι για "φούσκα"

Αντικείμενο  προβληματισμού οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα ανησυχητικά στοιχεία για ελλείμματα και χρέος, οι αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και η πιθανότητα νέου μεγάλου κύματος κόκκινων δανείων, που θα φορτώσει προβλήματα στις τράπεζες.

Μέσα στο βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται, μικρή επίδραση είχε στην αγορά η ιδιαίτερα θετική έκβαση της νέας έκδοσης ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, προσελκύοντας προσφορές σχεδόν 10πλάσιες από το ζητούμενο ποσό, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 0,80%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εμφανίζονται  επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους για τη βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται στο προσκήνιο διεθνώς η σεναριολογία για "φούσκα" των αγορών και για πιθανολογούμενη μεγάλη διόρθωση. Η κλιμακούμενη κινδυνολογία επηρεάζει την στάση διεθνών χαρτοφυλακίων και στο ΧΑ, όπου η εισροή ξένων τοποθετήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για τη δυναμική της αγοράς.

Μετοχές και δείκτες

Ανησυχίες προκαλεί η διάσπαση διαδοχικών στηρίξεων, που έχει ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για βαθιά διόρθωση, αλλά και για αντιστροφή της μεσοχρόνιας τάσης

Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα καθοδικά μέχρι τις 740,61 μονάδες (-3,15%) και τερμάτισε στις 743,49 υποχωρώντας κατά 2,77%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία της αγοράς και προϋπόθεση ανάκαμψης είναι η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 745 μονάδες τις επόμενες μέρες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 3,12%, κλείνοντας στις 1.764 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +0,55%%, βυθίστηκε στη συνέχεια μέχρι -6,72% και τερμάτισε με απώλειες 6,27%.

Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική -8,2%, Alpha -7%, Attica Bank -4,9%, Eurobank -4,7%, Πειραιώς -4,1%,  Ελλάδος -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chip ανοδικά κινήθηκε μόνον η Ελλάκτωρ (+3,9%), η οποία φαίνεται ότι περιέρχεται υπότον έλεγχο του ολλανδικού γκρουπ  Reggeborgh. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Μυτιληναίος -4,8%, Aegean και ΟΠΑΠ -4,4%, Motor Oil -3%, ΑΔΜΗΕ -2,8%, ΕΧΑΕ και Τιτάν -2,6%, ΔΕΗ -2,5%, Coca-Cola -2%.

 Στα mid caps αρνητική πρωταγωνίστρια η MIG, με απώλειες 10,7%. Αβαξ -7,7%,Cenergy -6%, Ικτίνος -4,5%, Intracom -3,7%. Ιντρακάτ -3,2%

 

Διαβαστε επισης