Άμυνα & Διπλωματία

Τσίπρας: Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο η Τουρκία


Δυναμική απάντηση έδωσε, σήμερα, πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις υπουργών της Τουρκίας περί "γαλάζιας πατρίδας (σ.σ. Αιγαίο)", "δικαιωμάτων του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, σε Αιγαίο και Μεσόγειο" και στις μαζικές υπερπτήσεις μαχητικών στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την τριμερή στο Ισραήλ, τόνισε «την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού».

Παράλληλα, ανέφερε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις: «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της». 

Αξίζει να σημειωθεί πως, χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μαχμούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε αδιευκρίνιστο το καθεστώς που διέπει τα Ίμια, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να απαντά ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Σήμερα, ο υπουργός Αμύνας, Χουλούσι Ακάρ αποκάλεσε «γαλάζια πατρίδα» το Αιγαίο και δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να την προστατεύει, επισημαίνοντας ότι «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο».

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν μαζικές υπερπτήσεις μαχητικών της γειτονικής χώρας πάνω από το Αιγαίο.

Σχετικά με την τριμερή Συνάντηση Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο ισραηλινός ομόλογος του Μπένζαμιν Νετανιάχου συζήτησαν «για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, που θα δώσει την ευκαιρία για συνέργειες ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικές, αλλά και για επιχειρήσεις από τα Βαλκάνια».

«Για το Μεσανατολικό, επανέλαβα τη προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Τόνισα τη στήριξή μας στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, στη βάση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Συνομιλήσαμε ειδικά για τις εξελίξεις στην Συρία, την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στη χώρα. Συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας και της ανταλλαγής πληροφοριών για τις εξελίξεις», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.