Πολιτική

Τσίπρας κατά ΔΝΤ: Δημιουργεί πρόβλημα, πρέπει να παρέμβει η ΕΕ


Νέα βέλη κατά του ΔΝΤ εκτοξεύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι  το Ταμείο ήταν και παραμένει το βασικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, που θα οδηγούσε σε θετική αξιολόγηση και αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι  ενώ η χώρα τηρεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το ΔΝΤ προβάλλει κάθε τόσο νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία του Ιουλίου. 

Ο κ. Τσίπρας ζητά παρέμβαση της ΕΕ προς το Ταμείο για να σεβαστεί τη συμφωνία: «Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί την συμφωνία. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την προσφυγική κρίση. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να μεταθέσουμε ο,τιδήποτε σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Και μάλιστα άμεσα», αναφέρει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του, που επικεντρώνεται στο προσφυγικό, στους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς και στη στάση της ΕΕ, της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ερώτηση σχετικά με το προσφυγικό και την κρίση χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Δεν μπορείτε να συγκρίνετε την κρίση χρέους με την προσφυγική κρίση! Στην κρίση χρέους ματώσαμε - και ματώνουμε ακόμη σήμερα - για να τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες. Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Δεν παραβιάσαμε τους κανόνες από πρόθεση, απλώς το θέμα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας».

Η φύλαξη των συνόρων

Οσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αν πράγματι δεν μπορούν να διαφυλαχτούν τα θαλάσσια σύνορα, ο πρωθυπουργός απαντά ότι η Ελλάδα – όπως και η Ιταλία και η Ισπανία – δεν είναι όπως οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που έχουν μόνο χερσαία σύνορα και μπορούν να τα φυλάξουν. «Εχουμε 10.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, δεν είναι εύκολο. Πρέπει βέβαια να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην φύλαξη, αλλά κοιτάξτε: στην καταγραφή και στα hotspots σημειώσαμε ήδη τρομερή πρόοδο. Εκεί φθάνουμε τώρα στο 100%».

Για τις χώρες που παραβιάζουν τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλείνουν τα σύνορά τους, τονίζει ότι «καταστρέφουν την Ευρώπη» και δημιουργούν «υπαρξιακή απειλή» για την ΕΕ. «Όταν τίθενται υπό αμφισβήτηση από μερικούς οι κοινές μας αξίες, όταν ξαφνικά κανόνες ισχύουν μόνο για μερικούς, τότε αυτό δεν έχει πλέον μεγάλη σχέση με μια κοινότητα. Πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτού».

Αιχμές κατά Αυστρίας

Βάζοντας στο στόχαστρο τη στάση της αυστριακής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τονίζει: «Αυτό το οποίο κάποιες χώρες συμφώνησαν και αποφάσισαν, αντιτίθεται σε όλους τους κανόνες, σε όλη την Ευρώπη και το εκλαμβάνουμε ως μια μη φιλική ενέργεια! Δεν επιτρέπεται να συμφωνείται κάτι σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά κάποιοι λίγοι να συγκεντρώνονται και απλώς να αποφασίζουν το κλείσιμο συνόρων. Αυτές οι χώρες καταστρέφουν έτσι την Ευρώπη!» 

Ζητεί δίκαιη κατανομή των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών της. Αναφέρει επίσης ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου και ότι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, ενώ η χώρα μπορεί να δεχτεί 20.000 επιπλέον.

«Δεν μπορούμε να γίνουμε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που δεν θέλουν καν να βρίσκονται εδώ», δηλώνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, διότι υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αξίες της.

Θα απομονωθούν όποιοι κλείνουν σύνορα

Η εφημερίδα  παραθέτει τη συνέντευξη κάτω από τον τίτλο «Ο Τσίπρας καταδικάζει το κλείσιμο των συνόρων», ενώ στον υπότιτλο επισημαίνει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιδρά με οξεία κριτική στο κλείσιμο των συνόρων στην Βαλκανική Διαδρομή. Κατηγορεί τις χώρες που ευθύνονται, ότι διακυβεύουν με τις αποφάσεις τους την ευρωπαϊκή κοινότητα».

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Όχι, αυτό δεν το φοβάμαι, διότι υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Στο τέλος θα είναι στην Ευρώπη απομονωμένοι εκείνοι οι οποίοι τώρα ύψωσαν συρματόπλεγμα, οι οποίοι διώχνουν τους πρόσφυγες με τη βία, οι οποίοι μεταμορφώνουν τις χώρες τους σε ένα φρούριο. Εμείς αντιθέτως είμαστε σε συμμαχία με τις χώρες που δείχνουν αλληλεγγύη – ακόμη και με εκείνες που δεν είχαν θετική στάση απέναντι μας στα ζητήματα της οικονομικής στήριξης και της κρίσης χρέους».