Με αναφορές στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην τρίτη ευρωαραβική Σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι και άραβες προσκεκλημένοι, αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι από 30 χώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ και επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.
Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, που αναγνωρίζουν τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. «Η Ελλάδα καθιερώνεται ως μία δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και ως ένας αναντικατάστατος περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος» τόνισε και πρόσθεσε ότι «Ελλάδα γυρίζει σελίδα».
Παρέπεμψε ειδικότερα σε σημαντικά έργα, όπως τους αγωγούς TAP, IGB, στον Κάθετο Διάδρομο, τον EastMed, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, στη σιδηροδρομική Εγνατία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και στην αναβάθμιση των λιμανιών μας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σε μείζονος σημασίας διαμετακομιστικά κέντρα.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Διάσκεψη, γίνεται όλο και πιο αποδεκτό και σημαντικό, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη».
«Πριν από τρία χρόνια -τέτοιο καιρό – ασφαλώς συζητούσαμε για την ανάγκη να υπάρχει ένας στενότερος διάλογος της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Και ασφαλώς, θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα – ως μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο – μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Αλλά, τότε, ούτε είχε ακόμα αναγνωριστεί από το σύνολο των εταίρων μας στην Ευρώπη πόσο σημαντικός θα ήταν ο ευρωαραβικός διάλογος, ούτε είχαν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να παίξει αποτελεσματικά αυτόν τον κρίσιμο ρόλο».
Μιλώντας για την οικονομία είπε: «Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει φέτος το 2,1% και να καταγράψει τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας 10ετίας με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να αποτελούν κινητήριους μοχλούς καθώς φέτος αναμένεται αύξηση 7% για τις εξαγωγές και 13% για τις επενδύσεις».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον τουρισμό. «Ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει αύξηση, όλα τα τελευταία χρόνια σπάμε τους ρυθμούς της προηγούμενης χρονιάς και φέτος αναμένεται να υπερβούν τα 35 εκατομμύρια οι τουρίστες στη χώρα μας», δήλωσε.
Καταφέραμε να έχουμε αποδόσεις σε κοινωνικούς δείκτες. Η ανεργία μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Οι εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας είναι από τις βασικές πηγές αύξησης της απασχόλησης η οποία κατά 70% είναι πλήρους απασχόλησης. Για πρώτη φορά αξιοποιούμε τα βασικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κ. Τσίπρας καλωσορίζοντας τις αραβικές αντιπροσωπείες που γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στις μεγάλες επενδύσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και τα μεγάλα ενεργειακά έργα.
Δήλωσε ότι αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας μέσω τριμερών συνεργασιών σε συνεργασία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αλλά και συνεργασιών με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.