"Από μια χώρα διαρκώς ελλειμματική και σχεδόν τελευταία στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, σήμερα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες και είναι μια χώρα πλεονασματική" είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα εγκαίνια των φετινών Ποσειδωνίων.
Σημείωσε ότι "με αυτό το τρόπο καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην ΕΕ αλλά και των αγορών", για να υπογραμμίσει ότι "αυτό είναι και το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης".
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι και "η εγγύηση για τη σταδιακή και αναγκαία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις".
Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες.
Τόνισε ότι η δραστηριότητα των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών αποτελεί βαρύνον μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας, προσθέτοντας ότι μόνο για το 2017, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ, σχεδόν 20% πάνω, σε σχέση με το 2016.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια
"Ευτυχώς η δραστηριότητα του τομέα της ναυτιλίας, στα χρόνια της κρίσης, δεν συμβάδισε με την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό όμως, έχει έρθει η ώρα να τελειώσει και η ελληνική ναυτιλία να είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, των κλάδων της ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσονται δυναμικά", δήλωσε
"Χρειάστηκαν τρία χρόνια δύσκολης και επίμονης προσπάθειας για να ξαναμπεί η οικονομία σε πορεία ανάκαμψης ενώ προστατεύονταν τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από τη μακροχρόνια ύφεση, και κυρίως για να θέσουμε τις νέες, σταθερές και υγιείς βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχτεί η χώρα για ένα καλύτερο αύριο ξεπερνώντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τις παθογένειες του παρελθόντος", συμπλήρωσε.
Όπως είπε «καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας αλλά και των αγορών κάτι που είναι το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης» και ταυτόχρονα είναι «η εγγύηση για τη σταδιακή και αναγκαία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εντός Ιουνίου ολοκληρώνονται τα τελευταία προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής και πηγαίνουμε με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε θα έχουν καταλήξει οι εντατικές διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα.
«Δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για μια λύση που θα δώσει στην Ελλάδα σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές σχήματος. Δουλεύουμε για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δώσει το χρόνο στην οικονομία να αναπτυχθεί και να μειώσει μέσω της ανάπτυξης το απόθεμα χρέους που έχει συσσωρευτεί. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνει αυτό, χωρίς μάλιστα να ζημιωθούν οι λαοί, οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της ευρωζώνης», τόνισε.
Όπως είπε η αξιοπιστία της λύσης δεν θα κριθεί από τη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ή όχι αλλά από την ουσία της, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της «χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης», κάτι που χαρακτήρισε εθνικό στόχο.