Media

«Τροχιοδεικτικά» Μαρινάκη για Μαξίμου


Αλλάζει γραμμή πλεύσης το συγκρότημα Mαρινάκη παίρνοντας αποστάσεις από ΝΔ-Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα βρίσκει modus vivendi με ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα, συνάπτοντας κάποιου είδους «εκεχειρία»; Διαφοροποιείται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σ΄ αυτόν τον νεοπαγή πόλο οικονομικής και αφανούς πολιτικής ισχύος, που είναι από τους βασικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην Ελλάδα;

Αίσθηση, αναπάντητα ερωτηματικά και αμήχανες αντιδράσεις προκαλεί η συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής». Όχι για το περιεχόμενο της, όσο για αυτό καθ’αυτό το γεγονός ότι η ναυαρχίδα του συγκροτήματος Μαρινάκη φιλοξένησε και πρόβαλε τις απόψεις του «ορκισμένου εχθρού» του. Όπως και για το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να φιλοξενηθεί σε ένα ΜΜΕ  που – κατά την άποψη του κόμματος του- αποτελεί έκφραση επικυριαρχίας άδηλων συμφερόντων στον δεξιό πολιτικό χώρο.

Λόγω της τριήμερης αργίας και της μη έκδοσης εφημερίδων σήμερα, το θέμα «έπεσε στα μαλακά», χωρίς να γίνει αντικείμενο σχολιασμού στα ΜΜΕ. Όμως τις επόμενες μέρες θα βρεθεί στο προσκήνιο, δίνοντας τροφή για πολιτικό σχολιασμό και ποικίλες ερμηνείες όσον αφορά τις δρομολογούμενες εξελίξεις.

Προς παρόν αντιμετωπίζεται με αμηχανία από στελέχη της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποφεύγουν να δώσουν βαθύτερες ερμηνείες. 

Εκδοτικές σκοπιμότητες και αξιοπιστία

Κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η δημοσίευση συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα  στο «Βήμα» δεν σηματοδοτεί κάποια «στροφή» του συγκροτήματος  Μαρινάκη. Με δημοσιογραφικά και εμπορικά κριτήρια αποτελεί μία εύλογη κίνηση της εφημερίδας στην προσπάθεια της να ανακτήσει απολεσθέν αναγνωστικό κοινό, να αποκαταστήσει το προφίλ της και να αποσείσει τις «κατηγορίες» ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «μάλλον πρέπει να αναμένουμε κι άλλες τέτοιες κινήσεις από ΜΜΕ του πρώην ΔΟΛ, σε μια επίδειξη “ανεξαρτησίας”».

Βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος θα δείξει αν και κατά πόσο είναι βάσιμες άλλες ερμηνείες ως προς τη στάση του συγκροτήματος Μαρινάκη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτές οι «άλλες ερμηνείες» προέρχονται από πολιτικούς αναλυτές από δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ, οι οποίοι θεωρούν «υπερβολικά απλοϊκή» την άποψη ότι το “Βήμα” «έκανε πρωτοσέλιδο τον Τσίπρα, διαθέτοντάς του όσο χώρο είχε διαθέσει την προηγούμενη Κυριακή στον Μητσοτάκη, μόνο και μόνο “ για να πουλήσει φύλλα” και για να ξεπλύνει κάπως τη “ρετσινιά” της νεοδεξιάς εφημερίδας που στηρίζει αναφανδόν ΝΔ».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η συνέντευξη δεν δόθηκε με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού, αλλά μετά από επίμονες οχλήσεις και προσπάθειες  διευθυντικών στελεχών του «Βήματος», που υποσχέθηκαν στον Αλ. Τσίπρα παρουσίαση και προβολή ανάλογη εκείνης που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης.

Δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες το «Βήμα» δημοσίευσε άρθρο του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που αναφερόταν στα δημοσιονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα, στις κρίσιμες επιλογές της τωρινής και στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας.

Μήνυμα και προειδοποιητική βολή

Κατά τη δική τους εκδοχή, η προβεβλημένη παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ναυαρχίδα του μιντιακού συγκροτήματος, αποτελεί μήνυμα και προειδοποιητική βολή προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης  διαμηνύει ότι δεν πρέπει να θεωρείται «δεδομένος» για τη ΝΔ, ούτε είναι διατεθειμένος να καταστήσει φερέφωνα  της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη τα media που ελέγχει.

Αλλωστε η πολιτική αυτή έχει αποβεί σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του και υποσκάπτει τη βιωσιμότητα του συγκροτήματος του, καθώς οι κυκλοφορίες των εφημερίδων του έχουν συρρικνωθεί, ενώ οι απώλειες εσόδων δεν αναπληρώνονται από πρόσθετη κρατική διαφήμιση.

Το μήνυμα στέλνεται λίγο πριν βγει στον «αέρα» το τηλεοπτικό κανάλι του συγκροτήματος, που αποτελεί μεγάλο επιχειρηματικό στοίχημα. Οι επιτελείς του φοβούνται ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και ανάλογη επιρροή, αν ταυτισθεί εξαρχής με τη ΝΔ υπηρετώντας την κυβερνητική γραμμή.

Κατά την άποψη πολιτικών σχολιαστών, αποτελεί και μια έκφραση δυσαρέσκειας από πλευράς Μαρινάκη, για όσα «περίμενε και δεν πήρε» από την κυβέρνηση της ΝΔ – σε επιχειρηματικό επίπεδο, στα ποδοσφαιρικά, στα θέματα εμπλοκής του με τη Δικαιοσύνη, στην αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας του.

Ποδόσφαιρο και νέες μπίζνες

Ο πλέον προφανής λόγος  δυσαρέσκειας  είναι τα τεκταινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου, που είναι ο βασικός τομέας ενασχόλησης του Β. Μαρινάκη και πηγή δύναμης και επιρροής. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των πρωταθλημάτων. Θεωρεί ότι η ομάδα/εταιρία του – στην οποία έχει επενδύσει δεκάδες εκατ. ευρώ – αδικείται, με αποτέλεσμα η επένδυση του να μην αποδίδει τα προσδοκώμενα.
 Για την κατάσταση που επικρατεί επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, από την οποία αναμένει επίσης κινήσεις που θα «δυσκολέψουν τη ζωή» των ανταγωνιστών του.

Στο επιχειρηματικό πεδίο οι βλέψεις και οι επιδιώξεις του είναι περισσότερο ασαφείς, καθώς δεν είχε μέχρι πρόσφατα άμεσες επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις στην Ελλάδα, πέραν εκείνων που συναρτώνται με τα media, τις sport business και τον Ολυμπιακό. Με την εξαγορά της Forthnet που αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά, θα μπει στις τηλεπικοινωνίες, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση του στον τομέα ενημέρωσης-ψυχαγωγίας-θεάματος, καθώς θα αποκτήσει και τον έλεγχο της NOVA.

Από την αρθρογραφία των εφημερίδων του προκύπτει ότι ενδιαφέρεται τώρα και για τον κλάδο ιντερνετικού στοιχηματισμού, πιέζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που θα περιορίσουν τον ζωτικό χώρο του ΟΠΑΠ και θ’ αφήσουν χώρο για νέες επιχειρήσεις.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Διαβαστε επισης