Οικονομία

Τριπλάσιοι πλειστηριασμοί φέτος και σε χαμηλότερες τιμές


Από πρωτοφανή καταιγίδα πλειστηριασμών αναμένεται να χαρακτηριστεί το 2020, καθώς μόνο για φέτος έχουν γίνει αναρτήσεις πλειστηριασμού άνω των 58.000 ακινήτων, περισσότερες από τις αντίστοιχες των τριών προηγούμενων ετών μαζί!

Συγκεκριμένα, ενώ για το 2020 έχουν αναρτηθεί για πλειστηριασμό πάνω από 58.000 ακίνητα,  από το 2017 μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 οι αντίστοιχες αναρτήσεις κινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 57.000. Προκύπτει συνεπώς τριπλασιασμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την  επόμενη εβδομάδα έχουν γίνει αναρτήσεις πλειστηριασμού άνω των 1.900 ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τους προγραμματισμένους την προηγούμενη τριετία πλειστηριασμούς υπήρξε υπερθεματιστής σε περίπου 14.000, με το 80% αυτών των ακινήτων να καταλήγουν στις τράπεζες!

Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν σήμερα ένα στοκ περί τα 30.000 ακίνητα, στο οποίο με τον αυξανόμενο ρυθμό των πλειστηριασμών αναμένεται να προστεθούν χιλιάδες άλλα μέσα στο 2020. Μάλιστα, οι τράπεζες ζητούν μείωση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών, που σήμερα ορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή και είναι κοντά στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ώστε να διευκολύνεται η επίτευξη αποτελέσματος.

Οι τράπεζες έχουν βάλει στόχο να «τρέξουν» 20.000-25.000 πλειστηριασμούς, ενώ εξετάζουν τρόπους διαχείρισης του τεράστιου στοκ ακίνητων. Παραδείγματος χάρη με τη σύσταση εταιριών στις οποίες θα μεταφέρουν μαζικά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, πουλώντας τις στη συνέχεια σε funds.    

Πάντως, παράγοντες της κτηματαγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν να έχουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί στις εμπορικές των ακινήτων, οι οποίες μπορεί να μειωθούν αισθητά ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι στις Απριλίου του 2020 λήγει το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας «κόκκινων» δανειοληπτών. Πάντως και το ισχύον πλαίσιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, κυρίως λόγω των περιοριστικών όρων ένταξης. Αρκεί να ληφθεί υπόψιν ότι από την 1η Ιουλίου 2019, που λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι σήμερα, δεν ξεπερνούν τους 200 οι δανειολήπτες που κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εξασφαλίζοντας την προστασία της κύριας κατοικίας τους από πλειστηριασμό.

Διαβαστε επισης