Ο Καναδάς χειρίστηκε την επιδημία του κορονοϊού καλύτερα από πολλούς από τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, σε ένα σπάνιο δημόσιο σχόλιο για την αποτυχημένη αμερικανική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19.
Ο Καναδάς - με πληθυσμό το ένα δέκατο του μεγέθους των ΗΠΑ - έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 8.711 θανάτους και 106.167 κρούσματα και ο Τριντό τόνισε ότι η κατάσταση σταθεροποιείται, αν και παραμένουν ορισμένα επίκεντρα.
Αντιθέτως, οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα και 131.000 θανάτους. Οι αρχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναφέρουν ανησυχητικές αυξήσεις των καθημερινών μολύνσεων σε δεκάδες πολιτείες.
"Μπορέσαμε να ελέγξουμε τον ιό καλύτερα από πολλούς από τους συμμάχους μας, ιδίως από τον γείτονά μας", δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ από τον Μάρτιο έχουν κλείσει τα μεταξύ τους σύνορα για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και συζητούν εάν θα παρατείνουν την απαγόρευση πέραν της τωρινής λήξης του μέτρου στις 21 Ιουλίου.
Καναδοί αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της νόσου μπορεί να φτάσει τους 8.900 έως τις 17 Ιουλίου.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της δημόσιας υγείας, Χάουαρντ Ντζου, δήλωσε ότι η επιδημία έχει τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, υπογραμμίζοντας ότι μέτρα όπως η ιχνηλάτηση επαφών και η καραντίνα θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα.
"Αν χαλαρώσουμε υπερβολικά ή πολύ σύντομα, η επιδημία πιθανότατα θα αναζωπυρωθεί, και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτό να γίνει ραγδαία", είπε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.
Αν και οι σχέσεις του Τριντό με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήταν καλές τους τελευταίους 18 μήνες, ο Καναδός πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μεταβεί στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Τραμπ και του Μεξικανού προέδρου Αντρες Μάνουελ Λόπες Ομπραδόρ στην Ουάσινγκτον για την ανακοίνωση έναρξης της νέας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού.
Ο Τριντό, ο οποίος θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα 14 ημερών κατά την επιστροφή του, επανέλαβε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις καναδικές εξαγωγές αλουμινίου.