Τράπεζες

Τραπεζίτες; Πάμε καλά, θα πάμε καλύτερα – Τι λένε για κόκκινα δάνεια, επιτόκια


Οι εκτιμήσεις των Μυλωνά και Καραβία για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Την πεποίθησή τους ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ανθεκτικές απέναντι σε κρίσεις όπως οι πρόσφατες της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse, εξέφρασαν δύο κεντρικοί τραπεζίτες, ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας και ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank.

Αμφότεροι, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επισήμαναν ότι τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν βελτιώσει αισθητά την εικόνα των χαρτοφυλακίου τους, χάρη στη μεγάλη απομείωση των κόκκινων δανείων, ενώ έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους.

«Το θέμα των NPEs έχει πλέον εξαφανιστεί. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα αλλά δεν αποτελεί πλέον ζήτημα», υποστήριξε ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι τράπεζες θα προσφέρουν ρευστότητα προς αυτή την κατεύθυνση. «Τα σημάδια είναι θετικά για τον τραπεζικό τομέα, θα δει ισχυρή ζήτηση από τομείς, όπως ο τουρισμός και το real estate».

Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες

O διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φώτης Καραβίας, αναφερόμενος στις πρόσφατες αναταράξεις στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι «είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για κατάρρευση τράπεζας στην Ελλάδα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «είναι αρκετά απίθανο να δούμε μια νέα Credit Suisse στην Ευρωζώνη» και αναφέρθηκε στις διαφορές ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, που κάνουν πιο ασφαλές το πρώτο. στην ευρωζώνη υπάρχει ισχυρό πλαίσιο παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Εχει δοκιμαστεί επιτυχημένα στην ελληνική κρίση. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, πρόσβαση σε ρευστότητα της Fed έχουν μόνο οι μεγάλες τράπεζες και αυτό κάνει τη διαφορά σε στιγμές κρίσης».

Ο επικεφαλής της Eurobank εκτίμησε ότι τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει πιστωτική επέκταση, τονίζοντας πως «βλέπουμε ότι οι πιστώσεις γίνονται πιο σφιχτές. Είδαμε ότι πολλοί πελάτες μας χρησιμοποίησαν ρευστότητα για να μειώσουν τα δάνειά τους. Αρχές του 2023, βλέπουμε αρνητική πιστωτική επέκταση, αλλά πιστεύω ότι τα επόμενα τρίμηνα θα δούμε πιστωτική επέκταση. 

Μ’ αυτή την εκτίμηση συμφώνησε ο Παύλος Μυλωνάς, διευκρινίζοντας ότι η πιστωτική επέκταση θα υπάρξει φέτος, ενδεχομένως σε μικρότερο ίσως βαθμό. Για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ρυθμό χορήγησης δανείων, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε τέτοιες συνθήκες ανάπτυξης, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλη μείωση των χορηγήσεων, παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό χορήγησης δανείων, κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε, δεν παρατηρείται ούτε προβλέπεται μείωση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια.

Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ.Καραβίας προέβλεψε ότι αυτή θα προχωρήσει σε μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αντί για 50. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, κάποια στιγμή φέτος να δούμε κάποια Κεντρική Τράπεζα να αλλάζει και κατεύθυνση με μείωση επιτοκίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα