Εικόνα βιβλικής καταστροφής το χρηματιστήριο, όπου εξανεμίσθηκαν σήμερα αξίες 1,2 δισ. ευρώ, καθώς συνεχίσθηκε για πέμπτη ημέρα η καταιγίδα που ξέσπασε με την αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Οι τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν προσεγγίζοντας τις χαμηλότερες τιμές της ιστορίας τους, οι δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλά διετίας, η «ψυχολογία» της αγοράς πέφτει στο ναδίρ. Ανησυχίες στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και στην ΤτΕ.
Φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν και στις διεθνείς αγορές, όπου εντείνονται οι ανησυχίες για την έκβαση της αντιπαράθεσης Ιταλίας-ΕΕ, την εξέλιξη του Brexit και τις επιπτώσεις του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Με sell-off ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Wall Street, στο -1,9% ο Dow Jones, DAX -1,5%.
Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται και στα ελληνικά ομόλογα – ένδειξη ανησυχιών για δημοσιονομική χαλάρωση στην προεκλογική περίοδο και πλειοδοσία παροχών από τους διεκδικητές της εξουσίας. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,68%, του 5ετούς κατά 18 μ.β. στο 3,67%.
Το πρόβλημα των τραπεζών
Μείζον ζήτημα για την αγορά παραμένουν τα κόκκινα δάνεια και οι ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, για τις οποίες διεθνείς οίκοι – σήμερα η UBS και η Deutsche Bank - σπεύδουν να προεξοφλήσουν συρρίκνωση των εσόδων, επιβαρύνσεις από ΝΡΕs και αδύναμη κερδοφορία.
Από «αδύναμος κρίκος» της αγοράς, οι τραπεζικές μετοχές γίνονται τώρα πραγματικό «βαρίδι» που σέρνει προς το βυθό τους δείκτες τους δείκτες του ΧΑ.
Ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε κατά 6,34%, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό -6,87%. Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς (-3,1%), κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους η Εθνική (-4,1%) και η Alpha (-7,9%) - αν και δεν μπορεί να βρεθεί πραγματική αντιστοιχία τιμών μετά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις με συμμετοχή ή όχι παλαιών μετόχων. Στο -6% η Eurobank.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Μυτιληναίος -8,4%, Jumbo -7,4%, ΟΠΑΠ -6,3%, Φουρλής -5,6%, Βιοχάλκο -4,6% Aegean -4,4%.
Χάνεται κεφαλαιοποίηση
Με την πτώση αυτή εξανεμίζεται κεφαλαιοποίηση περίπου 270 εκατ. ευρώ, προστιθέμενη στα περίπου 3 δισ. ευρώ που έχουν χαθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και στα 4,2 δισ. από τον Αύγουστο.
Αλλα 900 εκατ. χρηματιστηριακής αξίας χάθηκαν σήμερα από την πτώση των εμποροβιομηχανικών blue chips και των άλλων μετοχών, που παρασύρθηκαν στη δίνη της πτώσης.
Τον τόνο συνεχίζουν να δίνουν οι κινήσεις των index funds, που περιορίζουν τις θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές και αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκια τους. Το αρνητικό κλίμα στην αγορά επέτεινε χθεσινή ανάλυση του οίκου Wood, που εκτιμά ότι οι εκροές από το ΧΑ θα είναι διπλάσιες απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογισθεί.Προβλέπει ότι θα φθάσουν τα 210 εκατ. δολάρια και δεν θα περιορισθούν στις μετοχές που αφαιρέθηκαν από τον MSCI.
Τελευταία στήριξη
Η συνολική εικόνα στο ταμπλό ενισχύει την εκτίμηση ότι η αγορά έχει μπει σε νέο κυκλο διόρθωσης, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, που αποτελούσε και μεσοπρόθεση ισχυρή στήριξη - και παραμένει, ώσπου να επιβεβαιωθεί ή μη η διάσπασης της στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Εκλεισε στις 593,05 μονάδες με απώλειες 3,91%.
Κάτω από τη στήριξη των 600 μονάδων, υπάρχει... βάραθρο απροσδιόριστου βάθους. Αν λοιπόν ο ΓΔ δεν ανακάμψει σήμερα-αύριο, η αγορά θα δεί «ακόμη χειρότερες μέρες».