Τράπεζες

Τράπεζες: Zημιές 3,4 δισ. φέρνει η εκκαθάριση των «κόκκινων»


Έτος επιτάχυνσης της εξυγίανσης των ισολογισμών τους, αλλά με τίμημα την εγγραφή μεγάλων ζημιών, θα είναι το 2020 για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι μαζικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους σχεδόν 33 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα φέρουν έκτακτες απώλειες της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνει η Goldman Sachs στην πρόσφατη έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας λάβει υπόψη και τις έκτακτες ζημιές που εγγραφούν λόγω των τιτλοποιήσεων, το 2020 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα περάσουν σε αρνητικά προ φόρων αποτελέσματα, για πρώτη φορά από το 2017, όταν είχαν εμφανίσει συνολικές ζημιές προ φόρων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ύστερα από δύο χρήσεις όπου εμφάνισαν κέρδη προ φόρων (180 εκατ. το 2018 και 1,065 δισ. ευρώ το 2019), η εκκαθάριση των ισολογισμών εκτιμάται ότι θα βυθίσει τις τράπεζες σε ζημιές προ φόρων 4,906 δισ. ευρώ. Μετά την επιστροφή φόρου 1,472 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το καθαρό αρνητικό αποτέλεσμα σε 3,434 δισ. ευρώ, που θα είναι και η χειρότερη επίδοση των τραπεζών εδώ και αρκετά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν εξαιρεθούν τα έκτακτα έξοδο που συνδέονται με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, οι λειτουργικές επιδόσεις των τραπεζών εκτιμάται ότι θα είναι θετικές. Τα καθαρά έσοδα τόκων εκτιμάται ότι θα μειωθούν ελαφρώς, από 5,553 σε 5,310 δισ. ευρώ, τα έσοδα προμηθειών θα εμφανίσουν αύξηση κατά 6%, τα έξοδα προσωπικού θα συνεχίσουν να μειώνονται. Έτσι, τα λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν σε 3,622 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 5%.

Μειωμένες θα είναι και οι προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από 2,68 σε 1,983 δισ. ευρώ. Όμως, την τελική διαμόρφωση των προ φόρων θα επιβαρύνουν δραστικά οι εκτιμώμενες έκτακτες επιβαρύνσεις, ύψους 6,436 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν από την εγγραφή ζημιών λόγω των τιτλοποιήσεων.

Τα καλά νέα για τις τράπεζες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman, είναι ότι το μεγάλο «ξεφόρτωμα» προβληματικού ενεργητικού θα ανοίξει το δρόμο για το πέρασμα σε αρκετά σημαντική ετήσια κερδοφορία από το 2021 και μετά. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα κέρδη προ φόρων της τριετίας 2021 – 2023 θα κυμανθούν μεταξύ 2,2 και 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι υπερδιπλάσια των κερδών που είχαν καταγράψει το 2019.

Οι προβλέψεις για τα τραπεζικά αποτελέσματα έως και το 2023