Τράπεζες

Τράπεζες: Τι θα γίνει με προμήθειες και επιτόκια- Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Βουλή


 Γλίτωσαν τον έκτακτο φόρο οι τράπεζες, αλλά δεν θα μπορέσουν τελικά να αποφύγουν την ηθική(;) υποχρέωση να συνεισφέρουν με κάποιο τρόπο στην προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από την ακρίβεια. Θα αναγκαστούν να “θυσιάσουν” μέρος των κερδών τους μειώνοντας τις χρεώσεις σε διάφορες συναλλαγές, ενώ επί τάπητος παραμένει το θέμα των επιτοκίων –  η τεράστια διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.

Αφού δεν βρήκε “ευήκοα ώτα” τραπεζιτών πρόθυμων να ακούσουν και να αποδεχτούν τις προτάσεις της, η κυβέρνηση περνά από τις διακριτικές πιέσεις στην “επίθεση”: Χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα θέλει να υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τις εισπραττόμενες προμήθειες και τις χρεώσεις για παροχή υπηρεσιών σε πελάτες τους.

Παρεμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος

Δεν έχει βέβαια τη δυνατότητα να παρέμβει νομοθετικά και να καθορίσει “τιμολόγια”. Μπορεί όμως να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, στη λογική του... “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος”.
  Μετά από πολλές συζητήσεις με τους τραπεζίτες και αφού εξέτασε διάφορα εναλλακτικά σενάρια, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα μέτωπα των προμηθειών και των επιτοκίων.
  Το τελικό “ok” δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έχει όμως οριστικοποιηθεί ποιές ακριβώς θα είναι οι ρυθμίσεις που μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να προκύψουν προβλήματα με την ΕΕ και τους Κανονισμούς της.

 Μειώσεις χρεώσεων, περισσότερα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του  στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα δώσει ένα περίγραμμα των παρεμβάσεων που θα γίνουν προς... “συνετισμό” των τραπεζών, ανακοινώνοντας και ορισμένες ρυθμίσεις σχετικά με τις χρεώσεις σε συναλλαγές, μεταβιβάσεις χρημάτων.
 Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί το “παζάρι” με τους τραπεζίτες.

Για το επίμαχο θέμα των επιτοκίων, από κυβερνητικές πηγές αναφέρεται ότι δεν έχει βρεθεί “συνταγή” εξαναγκασμού των τραπεζών να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση του περιθωρίου μεταξύ χορηγήσεων-καταθέσεων.

Οι πιέσεις θα συνεχιστούν προκειμένου οι τράπεζες να περιορίσουν το επιτοκιακό περιθώριο και παράλληλα να “ξεσφίξουν την κάνουλα” των δανείων σε τομείς όπως η στεγαστική πίστη και η χρηματοδότηση ΜμΕ.

 Κινήσεις "καλής θέλησης"

Οι τραπεζίτες διαρρέουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις κυβερνητικές προθέσεις και ότι αναμένουν τις πρωθυπουργικές δηλώσεις για να κοστολογήσουν τα μέτρα. Γνωρίζοντας όμως τις “διαθέσεις” του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται, σχεδιάζοντας κινήσεις “καλής θέλησης” που θα προλάβουν τα κυβερνητικά μέτρα.

Ηδη έχουν ήδη ξεκινήσει να αναθεωρούν τις πολιτικές χρεώσεων. Μειώσεις έχουν γίνει σε προμήθειες που αφορούν εμβάσματα μέσω SEPA, πληρωμές λογαριασμών, συνδρομές πιστωτικών καρτών και έξοδα δανείων. Οι μειώσεις θα συνεχιστούν ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί κάθε τράπεζα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργασιών.

Οι "άτοκες" καταθέσεις

 Από κυβερνητικής πλευράς έχει ζητηθεί να μειωθούν οι χρεώσεις αναλήψεων από ΑΤΜ, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν τραπεζικά καταστήματα.
 Συνεχής είναι οι πιέσεις και για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, τα οποία είναι σχεδόν μηδενικά σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και πολύ χαμηλά – της τάξεως του 1% με 1,2% - για τις προθεσμιακές καταθέσεις έως 2 ετών.

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος Η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάζει κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα της συγκριτικούς πίνακες με τις χρεώσεις ανά τράπεζα, προσφέροντας ενημέρωση στους καταναλωτές, ώστε να επιλέγουν τις πιο οικονομικές λύσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην αναβάθμιση της πλατφόρμας IRIS, η οποία θα καταστεί αυτόνομη από τα τραπεζικά συστήματα mobile banking μέχρι τον Μάρτιο, ενώ όλες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να ενταχθούν στο σύστημα

Διαβαστε επισης