Κίνηση ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τη σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει πάλι αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα ως εγγύηση χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Αμεσο θα είναι το οικονομικό όφελος για τις τράπεζες, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα γλιτώσουν το επόμενο εξάμηνο τόκους περίπου 120-130 εκατ. ευρώ, αντικαθιστώντας «ακριβό» δανεισμό ELA με σχεδόν μηδενικού επιτοκίου χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Οι τράπεζες δεν έχουν στα χαρτοφυλάκια πολλά ελληνικά ομόλογα για να τα χρησιμοποιήσουν τώρα ως ενέχυρο φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ. Μπορούν όμως να χρησιμοποιήσουν παράλληλα και τα ομόλογα που έχουν ενεχυριασμένα στην ΕΚΤ έναντι παλαιότερων δανείων.
Μέχρι τώρα η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα υπολόγιζε τα ομόλογα περίπου στο 55% της ονομαστικής αξίας τους. Χθες αποφάσισε να περιορίσει αυτό το «κούρεμα» και θα τα υπολογίζει κατά μέσο όρο στο 75%.
Αυτό σημαίνει ότι έναντι των ήδη ενεχυριασμένων κρατικών χρεογράφων οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανεισθούν επιπλέον 20% της ονομαστικής αξίας τους.
Τραπεζικοί παράγοντες υπολογίζουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν από την ΕΚΤ φθηνή ρευστότητα της τάξεως των 15-17 δισ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 0,05%, χρησιμοποιώντας ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, καθώς και τα περιθώρια που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της αποδεκτής αξίας των ήδη ενεχυριασμένων.
Αντιστοίχως θα περιορίσουν τον δανεισμό τους από τον ELA, για τον οποίο επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,55%.
Το συνολικό όφελος για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες από τη μείωση του κόστους δανεισμού κατά 1,5%, μπορεί θεωρητικά να φθάσει τα 120-130 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα χρήση.
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα είναι λίγο μικρότερο, περί τα 90 εκατ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν αμέσως από τον επόμενο μήνα τα περιθώρια φθηνού δανεισμού τους και υποκατάστασης του ELA. Ο νέος δανεισμός επ’ ενεχύρω ομολόγων και η υποκατάσταση του ELA θα γίνονται σταδιακά τους επόμενους μήνες.
Περίπου διπλάσιο θα είναι το οικονομικό όφελος και η επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών κατά την επόμενη χρήση.