Τράπεζες

Τράπεζες: Κινητοποιήσεις για συρρίκνωση δικτύου και πιέσεις για "εθελουσία"


Αντιδράσεις από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων προκαλούν η δραματική συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων (Πειραιώς και Εθνική κλείνουν εντός Νοεμβρίου πάνω από 90) και οι εκβιαστικές πιέσεις προς εργαζόμενους εργαζομένων για να εξωθηθούν σε "εθελουσία" αποχώρηση.

Η παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΑΚ) φέρνει το θέμα στην ΟΤΟΕ, προτείνοντας κινητοποιήσεις και απεργία.

Ως πρώτη κίνηση προτείνεται η συμμετοχή του τραπεζοϋπαλληλικού κλάδου στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μαζί με την πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.  

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΚ είναι η εξής:

«Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα κι εν μέσω έξαρσης της πανδημικής κρίσης και lockdown να εξελίσσεται ένα σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των συστημικών τραπεζών, που ευθέως συντελεί στην απομόνωση και τον αποκλεισμό πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα των ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, όπως τα φτωχά νοικοκυριά καθώς και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό λοιπόν το αρνητικό περιβάλλον μετά από τα 10 και πλέον χρόνια προγραμμάτων σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέφεραν εσωτερική υποτίμηση και μια πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης ύφεση, οι ανακεφαλαιοποιημένες από το υστέρημα του ελληνικού λαού τράπεζες αντί να επιτελούν τον πραγματικό τους ρόλο, ως οφείλουν και να λειτουργούν με όρους δημόσιου συμφέροντος, αντί να συνδράμουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία και όχι τις επιχειρήσεις «φούσκες», προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, εκμεταλλευόμενοι και την πανδημία, σε συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων τους, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων με σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας.

Η συνολική απόφαση όλων των τραπεζών για κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα στοχεύει κυρίως στη μείωση των θέσεων εργασίας και άρα του εργατικού κόστους, αφού ταυτόχρονα εξελίσσονται και μεγάλα προγράμματα εθελούσιων εξόδων σε όλες τις τράπεζες.

Συνοδεύονται μάλιστα αυτά τα προγράμματα με ένα πρωτοφανές κύμα εκβιαστικών διλημμάτων, κυρίως στους εργαζόμενους των υπό κατάργηση υποκαταστημάτων, όταν ουσιαστικά διαμηνύουν σε αυτούς τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση της εθελούσιας γιατί δεν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα του κλεισίματος του υποκαταστήματος που εργάζονται.

Το απόγειο των εκβιαστικών διλημμάτων είναι η μεθόδευση, όπως πρόσφατα έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, διαθεσιμότητας και επιβολής σε αναγκαστική άδεια όσων υπαλλήλων από τα καταστήματα που κλείνουν δεν επιλέξουν τη «λύση» της εθελούσιας.

Και ενώ οι Διοικήσεις των Τραπεζών από τη μία υλοποιούν το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων τους, με απώτερο και βασικό στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας, από την άλλη χρησιμοποιούν εργαζόμενους εργολαβικούς με την απόσχιση εργασιών σε τρίτες εταιρείες (π.χ. διαχείριση κόκκινων δανείων, call centers, εργασίες πληροφορικής κλπ).

Ουσιαστικά στόχος τους είναι να υποκαταστήσουν την σταθερή και με δικαιώματα εργασία με μορφές ευέλικτης, φτηνής και χωρίς δικαιώματα απασχόλησης. Εκπέμπουν, δηλαδή, ευθέως το μήνυμα όχι ότι δεν έχουν ανάγκη από εργαζόμενους αλλά ότι θέλουν εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μειωμένες αμοιβές σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν εδώ και δεκαετίες υπογραφεί και εφαρμόζονται στους τραπεζοϋπάλληλους.

Και βέβαια να μη ξεχνάμε τα αμφιβόλου αξίας και τραπεζικής γνώσης, golden boys & girls, η αθρόα πρόσληψη των οποίων από την ελεύθερη αγορά με ατομικές συμβάσεις εργασίες, υπέρογκους μισθούς και παχυλά bonus για την κάλυψη ανώτερων και ανώτατων θέσεων εργασίας, ενισχύουν τη στρατηγική των τραπεζών για εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων αφενός και ωθούν στην «εθελούσια» έξοδο αφετέρου, ικανά τραπεζικά στελέχη στα οποία στηρίχθηκε η ουσιαστική τραπεζική λειτουργία και όχι η φούσκα των golden boys & girls.

Μπροστά σε αυτό το πρωτοφανές κύμα αντεργατικής επίθεσης και εκβιασμών των διοικήσεων, με την ουσιαστική στήριξη σε αυτές τους τις επιλογές από τις αντεργατικές  νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει με ενότητα και αποφασιστικότητα να αντισταθεί όχι μόνο για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια περαιτέρω διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, αλλά και να αποκαταστήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα.
Σε αυτή την κατεύθυνση και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που οι συνάδελφοι τραπεζοϋπάλληλοι μας έχουν αναθέσει καλούμε την ηγεσία της ΟΤΟΕ να αποφασίσει:

  • Συμμετοχή του κλάδου στην ΑΠΕΡΓΙΑ που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την ΠΕΜΠΤΗ 26-11-2020
  • Συνεδρίαση άμεσα της Εκτελεστικής Γραμματείας με τη συμμετοχή και των Προέδρων και Γενικών Γραμματέων των συλλόγων μελών της ΟΤΟΕ
  • Να στείλει αποφασιστικό, ενωτικό και αγωνιστικό μήνυμα στις διοικήσεις των τραπεζών, να σταματήσουν ΤΩΡΑ τα αντεργατικά τους σχέδια και τα εκβιαστικά διλήμματα στους τραπεζοϋπάλληλους για υποχρεωτική συμμετοχή τους στις «εθελούσιες εξόδους».

Ερώτηση για Φλώρινα 

Ερώτηση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στην Φλώρινα κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα.  

Στην ερώτηση αναφέρονται και τα εξής:

«Με το σχέδιο που εκπονεί η Τράπεζα Πειραιώς θίγεται άμεσα η πόλη της Φλώρινας, αφού προβλέπεται να κλείσει το ένα εκ των δύο καταστημάτων της και μάλιστα οδηγώντας υπαλλήλους σε εκβιαστική εθελούσια έξοδο, ήτοι απόλυση. Ενημερωνόμαστε ότι πρόσφατα κατατέθηκαν προσφορές εθελουσίας εξόδου στους υπαλλήλους του δεύτερου καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Φλώρινα, όπου πέρα από την πενιχρή αποζημίωση που προκύπτει από τα χρόνια υπηρεσίας τους, υποχρεούνται να απαντήσουν σε ένα χρονικό περιθώριο λίγων ημερών για το αν αποδέχονται την έξοδο ή επιθυμούν μετάθεση σε περιοχές όπως Σάμο, Σαντορίνη κ.α., ήτοι δυσμενή. Παράλληλα, οδηγούνται σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας, μέχρι να καταλήξουν στην εκβιαστική επιλογή που τους δίνεται.

Σημειωτέον δε, πως πρόκειται για ένα κατάστημα που εξυπηρετεί το κέντρο της πόλης της Φλώρινας, με μεγάλο κύκλο εργασιών και σημαντική κερδοφορία. Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο και θυμίζει άλλες εποχές, είναι το γεγονός  πως  το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκαν μεροληπτικές μετακινήσεις υπαλλήλων προκειμένου να ‘διασωθούν’ από την εκδίωξη. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβρη του 2020, υπάλληλοι που δούλευαν χρόνια στο υποκατάστημα Αμυνταίου μετατέθηκαν στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς Φλώρινας που σχεδιάζεται να κλείσει. Δηλαδή  με παρασκηνιακές πρακτικές, οι επικεφαλής των καταστημάτων με απροκάλυπτη αναλγησία και αντισυναδελφική συμπεριφορά, διασφάλισαν όσους επιθυμούσαν να διασώσουν μεταθέτοντας υπαλλήλους από κατάστημα σε κατάστημα. Υποθέτουμε ότι αυτό έγινε με την κάλυψη και πιθανόν καθοδήγηση της Διοίκησης και τα ‘μεγαλοστελέχη’ της περιοχής, τα οποία το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωναν για την παραμονή του καταστήματος. 

Συνεπώς, κρίνεται εντελώς άκυρο και άκαιρο το γεγονός του κλεισίματος εν μέσω πανδημικής κρίσης, αλλά και βίαιης απολιγνιτοποίησης της περιοχής, όπου όπως  προσδοκά το ΣΔΑΜ, πρόκειται να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.  Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο βίαιης απολιγνιτοποίησης, που για τη Φλώρινα και την ευρύτερη περιοχή ήδη πραγματοποιείται, είναι αδιανόητο να υποβαθμίζεται περαιτέρω η οικονομική λειτουργία του τόπου, να αυξάνεται η ήδη πολύ υψηλή ανεργία  και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας που μαστίζει και την πόλη μας λόγω αβλεψιών και κακών χειρισμών της κυβέρνησης».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα