Αγορές

Τράπεζες και επερχόμενα deals δίνουν ελπίδες στο χρηματιστήριο


 Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από ΕΚΤ-SSM για τις τράπεζες και η δημόσια πρόταση εξαγοράς των εν διασπορά μετοχών του "Υγεία" είναι τα νέα στοιχεία που συμβάλλουν στη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος, δίνοντας στην αγορά "καύσιμα" και προσδοκίες.  Σε ανοδική τροχιά οι δείκτες, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, που καταγράφουν αξιόλογα κέρδη. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να εξαντήσει την "αυστηρότητά" της με τις ελληνικές τράπεζες στα stess test, εκτιμώντας ότι  το πρόβλημα δεν είναι κεφαλαιακό, αλλά ο αργός ρυθμός αύξησης των καταθέσεων - άρα πρέπει να αποφευχθεί ο,τιδήποτε θα ενίσχυε την δυσπιστία των καταθετών.  Στα stress test θα ληφθούν μάλιστα υπόψη όλες οι πωλήσεις assets που θα πραγματοποιήσουν μέχρι τότε οι τράπεζες - και όχι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που θα κλείσουν τους ισολογισμούς τους.

Θετικός καταλύτης και η δημόσια πρόταση για τις μετοχές του "Υγεία', που αποτελεί προοίμιο ευρύτερων επιχειρηματικών εξελίξεων και δείχνει ότι επενδυτικά κεφάλια κινητοποιούνται προσβλέποντας σε "καλύτερες μέρες" για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που φαίνεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις.

 Ολα αυτά τα στοιχεία συντείνουν στη διαμόρφωση ευνοϊκής βραχυχρόνιας συγκυρίας για το χρηματιστήριο, η οποία θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για έναν νέο κύκλο ανάκαμψης.

Προς το παρόν και παρά την ανοδική κίνηση μετοχών και δεικτών, τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια φαίνεται ότι παραμένουν αδρανή, αναμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις και για τις προοπτικές κερδοφορίας των εισηγμένων, με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοινώνονται. Ενα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, όπου ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα και σημειώνονται καθυστερήσεις.

Μετοχές και δείκτες

Λόγω της "απραξίας" των funds η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός - μόλις 11,5 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συνεδρίασης.

Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε νωρίτερα +3,28% και τώρα ενισχύεται κατά  2,80%.

Ανοδο 1% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης, αναρριχώμενος στις 728 μονάδες. Ενθαρρυντική ένεδειξη η ανάκτηση της περιοχής των 725 μονάδων,  που θεωρείται προϋπόθεση για να ξεκινήσει νέος βραχυχρόνιος κύκλος ανάκαμψης.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,80% στις 1.8898 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό  προηγείται η Alpha με +4,2%. Εθνική +2,8%, Eurobank και Attica +2,3%, Πειραιώς +1%.

Στα  εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχωρίζει ο Σαράντης (+4,5%), που παρουσίασε χθες θετικά αποτελέσματα 9μήνου, αλλά η μετοχή του υποχώρησε. Ακολουθούν ΔΕΗ +2,4%, ΕΧΑΕ +2%,  Βιοχάλκο και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,4%.

Στον αντίποδα Ελλάκτωρ, Μυτιληναλιος και Jumbo -0,6%.

Στα mid caps ξεχωρίζει η μετοχή του  Υγεία, που ανεβαίνει στο limit up (+30%) φθάνοντας στην τιμή της δημόσιας πρότασης. Επισημαίνεται ότι και χθες είχε σημειώσει άνοδο 7,1%.

Ενισχύεται επίσης η μετοχή της μητρικής MIG (+7,8% με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών).