Ποσό –μαμούθ άνω του 1,5 δις ευρώ εκτιμάται ότι έβαλαν στα ταμεία τους το 2019 από διάφορες προμήθειες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank).
Το δυσθεώρητο ποσό δικαιολογεί την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναγάγει τις προμήθειες σε βασική ...πηγή ενίσχυσης των εσόδων και της κερδοφορίας τους, επιβαρύνοντας αντίστοιχα τους πελάτες τους.
Βεβαίως, πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση και τα όποια τρυκ, τα ήδη μεγάλα έσοδα των τραπεζών από τις προμήθειες προϊδεάζουν για επέκταση των χρεώσεων, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου των τραπεζιτών για επιβολή προμηθειών σχεδόν στο σύνολο των κινήσεων των πελατών τους.
Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες κορυφαίο στόχο των διοικήσεων των τραπεζών είναι η επιβολή ετήσιας προμήθειας τήρησης λογαριασμού, που θα απογειώσει τα έσοδά τους.
Υπενθυμίζεται, ότι η τράπεζα Πειραιώς την πρωτοχρονιά χρέωσε χιλιάδες πελάτες της με 5 ευρώ, ως ετήσιο τέλος για e banking, τα οποία υποχρεώθηκε να επιστρέψει μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, προβάλλοντας τη δικαιολογία του λάθους. Και μπορεί η συγκεκριμένη χρέωση να μην καθιερώθηκε, καθώς ήρθε και με προκλητικό τρόπο, ωστόσο άλλες που επιβάλλονται υπογείως είναι μονιμοποιούνται.
Σημειώνεται ότι η νομιμότητα κάποιων από τις τραπεζικές χρεώσεις διερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεκάδες στελέχη της οποίας έκαναν «έφοδο» τον περασμένο Νοέμβριο στα γραφεία διοίκησης των τραπεζών. Πάντως, η επιχείρηση, παρά τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό που προκάλεσε, δεν δείχνει να ανέκοψε την φόρα των τραπεζών για τις προμήθειες.
Οι τράπεζες έχουν επιβάλει, μεταξύ άλλων, προμήθειες για: πληρωμή οργανισμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ), πληρωμή στο ταμείο τραπεζικού καταστήματος οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είτε με απευθείας χρέωση λογαριασμού, είτε με μετρητά, μεταφορά ποσού ακόμα και με e banking σε λογαριασμό άλλης τράπεζας.
Οι ...υπόγειες τραπεζικές χρεώσεις
Και εκτός από τις γνωστές προμήθειες, οι τράπεζες επιβάλλουν υπογείως χρεώσεις με κάθε ευκαιρία. Ο αναγνώστης του «Σin» Π.Κ μάς κατήγγειλε ότι από τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό του στην Alpha Bank, αφαιρέθηκαν τον Οκτώβριο του 2019: 8 ευρώ για το e-bankikg, 0,30 ευρώ για αγορά 12 ευρώ χρόνου ομιλίας από την Vodafone (τηλέφωνο κάρτα) και 5 ευρώ για διαχείριση χρεωστικής κάρτας! Ο αναγνώστης μας, για να καταδείξει τη σημασία της όποιας απρόβλεπτης οικονομικής επιβάρυνσης, επισήμανε ότι είναι μακροχρόνια άνεργος, με προβλήματα υγείας και διαβιώνει με μεγάλη δυσκολία σε νοικιασμένο διαμέρισμα, από τα εισοδήματα του ΚΕΑ και του επιδόματος στέγασης, έχοντας διαθέσιμα πολύ λιγότερα από 270 ευρώ το μήνα.
Επίσης εταιρία μάς κατήγγειλε ότι της επιβλήθηκαν χρεώσεις 23 και 35 ευρώ από την Eurobank και την Εθνική αντίστοιχα, για ακύρωση ηλεκτρονικής μεταφοράς ποσού, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε. Δηλαδή, η εταιρία υποχρεώθηκε να πληρώσει στις δύο τράπεζες 58 ευρώ, για μια κίνηση ακύρωσης από λογαριασμό της πρώτης σε έναν της δεύτερης χωρίς αποτέλεσμα, αφού η μεταφορά πραγματοποιήθηκε!
Δημήτρης Κυριακόπουλος