Ελλάδα

Τραμπ: Τεράστιο βήμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας η απελευθέρωση του Μπράνσον


Τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο απελευθέρωσαν χθες οι τουρκικές αρχές, υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλω να σε συγχαρώ διότι στάθηκες αιτία να κινητοποιηθεί αυτή η χώρα… Γνωρίζω τί πέρασες… Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση ούτε για την Τουρκία» είπε ο Τραμπ, αφού κάθισε δίπλα στον πάστορα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διότι έκανε δυνατή την επιστροφή του Μπράνσον στην πατρίδα του.

Από την πλευρά του ο Άντριου Μπράνσον ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ, την αμερικανική διοίκηση και το Κογκρέσο. Γονάτισε δίπλα στον μεγιστάνα στο Οβάλ Γραφείο και είπε μια προσευχή για εκείνον. Κατόπιν επισήμανε πόσο ευγνώμων είναι που ο Αμερικανός ηγέτης έδωσε μάχη για εκείνον. Επανέλαβε ότι αγαπάει την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση του Μπράνσον αποτελεί ένα «τεράστιο βήμα» για τη βελτίωση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα στην ερώτηση που του έκαναν δημοσιογράφοι στον Λευκό Οίκο εάν η Ουάσιγκτον θα άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας μετά την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές. «Ήμασταν πολύ σκληροί με την Τουρκία και θα το εξετάσουμε. Δεν συνάφθηκε καμία συμφωνία» επισήμανε ο μεγιστάνας, αφού υποδέχθηκε στο Οβάλ Γραφείο τον πάστορα. «Η μοναδική συμφωνία» είναι «ψυχολογικής φύσεως: είμαστε πολύ διαφορετικά διακείμενοι σήμερα (…) προς την Τουρκία» υπογράμμισε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Νιώθουμε πολύ διαφορετικά απέναντι στην Τουρκία σήμερα σε σύγκριση με χθες. Νομίζω ότι έχουμε πιθανότητες να έρθουμε πιο κοντά με την Τουρκία κι ενδεχομένως ακόμη και να έχουμε μια πολύ καλή σχέση» σημείωσε.
Αρνούνται την ύπαρξη συμφωνίας

Δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον για την επιστροφή του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Σμύρνη, δήλωσαν οι δυο πλευρές, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

«Δεν έγινε καμία συμφωνία. Δεν υπήρξε συμφωνία. Όμως είμαι πολύ ευτυχής που τον έχουμε και τον έχουμε σε καλή κατάσταση», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Με σημερινή ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη βοήθειά του, ενώ επανέλαβε πως δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την Τουρκία για την απελευθέρωση και επιστροφή του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Δεν κάνω συμφωνίες για ομήρους. Υπήρξε, ωστόσο, μεγάλη εκτίμηση από την πλευρά των ΗΠΑ, που θα οδηγήσει σε καλές, ίσως σπουδαίες, σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, απαντώντας στον Τραμπ,  διαβεβαίωσε ότι η τουρκική δικαιοσύνη έλαβε την απόφασή της ανεξάρτητα.

«Αγαπητέ, κύριε Πρόεδρε @realDonaldTrump, όπως πάντα επισήμαινα, η τουρκική δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα» έγραψε ο Ερντογάν σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που επλήγησαν από την υπόθεση Μπράνσον.

«Ελπίζω οι ΗΠΑ και η Τουρκία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους όπως αρμόζει μεταξύ δύο συμμάχων και να πολεμούν από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Μπράνσον καταδικάστηκε χθες 12 Οκτωβρίου σε τριετή φυλάκιση με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της κατασκοπείας, όμως μπόρεσε να επιστρέψει στις ΗΠΑ διότι το δικαστήριο ήρε τις αποφάσεις για κατ’ οίκον περιορισμό και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Απελευθερώθηκε καθώς είχε ήδη περάσει στη φυλακή και σε κατ’ οίκον περιορισμό 2 χρόνια και τρεις μήνες αντίστοιχα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς πως η Τουρκία υπέκυψε στις πιέσεις για να απελευθερώσει τον πάστορα. «Αν αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν αληθείς, τότε η Τουρκία θα είχε υποκύψει όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρωτοφανείς οικονομικές επιθέσεις», είπε.

Μετά την απελευθέρωση του Μπράνσον, ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, δήλωσε πως η Τουρκία έδειξε πως είναι ένα δημοκρατικό κράτος με αμερόληπτη και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. «Η δικαστική απόφαση για τον Άντριου Μπράνσον επιβεβαίωσε πως η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα με κράτος δικαίου, και επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία και αμεροληψία της Τουρκικής δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φαρετίν Αλτούν. «Όπως τα τουρκικά δικαστήρια, έτσι και η Τουρκική Δημοκρατία δεν παίρνει οδηγίες από οποιοδήποτε σώμα, αρχή, υπηρεσία ή άτομο. Φτιάχνουμε τους δικούς μας κανόνες και τις δικές μας αποφάσεις που αντανακλούν τη βούλησή μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Αλτούν είπε πως η Τουρκία παρακολουθούσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ «να κλιμακώσουν τις πιέσεις στο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας για καιρό», λέγοντας πως η Τουρκία «υπέστη διάφορες απειλές για κυρώσεις».

Επιβεβαιώνοντας τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των απειλών, ο κ. Αλτούν δήλωσε πως ο Ερντογάν «κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν την τελική απόφαση του δικαστηρίου».
Επικοινωνία Τσαβούσογλου-Πομπέο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, μετά την απελευθέρωση του πάστορα, ανέφερε τουρκική διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Anadolu, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες.

Μετά την απελευθέρωση του Μπράνσον, ο κ. Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει «γρήγορα» και άλλους Αμερικάνους που βρίσκονται υπό κράτηση.

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να φέρουν πίσω όλους τους Αμερικάνους ομήρους και αυτούς που αδίκως έχουν φυλακιστεί και βρίσκονται υπό κράτηση», έγραψε ο κ. Πομπέο σε ανάρτησή του στο Twitter, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Ορισμένοι παρατηρητές σημειώνουν πως η Τουρκία ίσως ελπίζει τώρα, μετά την απελευθέρωση του Μπράνσον, πως οι ΗΠΑ θα άρουν τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου, κίνηση που θα έδινε μια «τονωτική ένεση» στην τουρκική οικονομία.
Πώς σχολιάζει το Stratfor

Το αμερικανικό Think Tank Stratfor, αναφερόμενο στην απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, σημειώνει μεταξύ άλλων πως αν και οι Τούρκοι ηγέτες παρουσιάζουν την απελευθέρωση ως απλώς δικαστικό ζήτημα, η Άγκυρα ουσιαστικά επέτρεψε την απελευθέρωση του Μπράνσον διότι επιθυμεί να επιστρέψει η ηρεμία στην εύθραυστη οικονομία της, μετά και την πτώση της Τουρκικής λίρας εν μέρει λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Αύγουστο για την συνεχιζόμενη κράτηση του Μπράνσον. Όχι μόνο θα βάλει τέλος στο πρόσχημα για περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την υπόθεση Μπράνσον (αν και η Τουρκία θα μπορούσε μελλοντικά να ξαναμπεί στο μικροσκόπιο για άλλες υποθέσεις, όπως οι κυρώσεις κατά του Ιράν), αλλά παράλληλα θα διευκολύνει τη συνέχιση του αμερικανο-τουρκικού οικονομικού εμπορίου και των επενδύσεων, γράφει το Stratfor.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, η Τουρκία επιζητεί την συνεχιζόμενη συνεργασία των ΗΠΑ στη Συρία, καθώς και διαβεβαιώσεις πως η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Άγκυρα σε ό,τι αφορά θέματα που σχετίζονται με την εθνική της ασφάλεια, όπως το κίνημα Γκιουλέν και το PKK. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δείξει δισταγμό στην έκδοση του Φετουλά Γκιουλέν, τον οποίον η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, όμως θα μπορούσε να δώσει νύξεις ευελιξίας για το θέμα. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για τις επιθέσεις στην Τουρκία που σχετίζονται με το PKK. Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν επίσης τη δέσμευση της Τουρκίας για την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ στο εμπόριο που σχετίζεται με το Ιράν.