Διεθνή

Τουρκία- Τραμπ άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου στις αγορές


Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει στις αγορές και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, ενώ ορατός παραμένει στον ορίζοντα ο κίνδυνος μιάς  μεγάλης αναταραχής που θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Βασική πηγή ανησυχιών και αστάθειας αποτελεί πλέον η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης δεχόμενη διαδοχικά πλήγματα από τις ΗΠΑ, αλλά ο Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να «συνθηκολογήσει» - πολύ περισσότερο να υποκύψει.
 Στο πρόβλημα της Τουρκίας προστίθεται η αβεβαιότητα που προκαλεί η στάση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει την προσπάθεια αλλαγής των κανόνων διεθνούς εμπορίου, με κινήσεις προστατευτισμού και επιβολής περιορισμών στις αμερικανικές εισαγωγές από ΕΕ- Κίνα- Ρωσία- Τουρκία.

Μετακινήσεις κεφαλαίων

Η κατάσταση στο μέτωπο της Τουρκίας έχει βελτιωθεί σήμερα –  τα ομόλογα και η λίρα της ανακάμπτουν, αλλά  οι αιτίες του προβλήματος παραμένουν και όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια είναι ανοιχτά.

 Ενώ αμβλύνονται λοιπόν οι ανησυχίες και υποχωρούν οι φόβοι για άμεση κατάρρευση της Τουρκίας,  κεφάλαια φεύγουν από τις κατά τεκμήριο λιγότερο ασφαλείς τοποθετήσεις και μετακινούνται  σε ασφαλέστερα assets. Οι μετακινήσεις αυτές προκαλούν απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street. Περίπου 1,45% έχανε πριν από λίγο ο γερμανικός DAX, ενώ ο Dow Jones κινούνταν καθοδικά, υποχωρώντας κατά 1,10%.

Νωρίτερα, η ανοδική κίνηση της λίρας και των τουρκικών  ομολόγων είχαν δημιουργήσει ελπίδες ότι η αναταραχή μπορεί να κοπάσει έστω και πρόσκαιρα.
 Εχοντας χάσει περίπου 45% σε τρεις μήνες, η λίρα είχε βρεθεί το πρωί στα 15,22 σεντς δολαρίου (6,57 λίρες ανά δολάριο, από 7,20 που είναι το πρόσφατο χαμηλό της). Κάποιες πληροφορίες και ενδείξεις για εκτόνωση της έντασης με ΗΠΑ, οδήγησαν το τουρκικό νόμισμα σε τροχιά ανάκαμψης (+8%, στα 16,50  σεντς δολαρίου).
 Εντυπωσιακή ανάκαμψη σημείωσαν και τα τουρκικά ομόλογα – οι τιμές τους ανέβηκαν, οι αποδόσεις τους έπεσαν αντιστοίχως. Η απόδοση του διετούς ομολόγου (που αποτελεί «δείκτη ανησυχιών» των αγορών) έπεσε από  30,79%(!) σε  26,42% (ημερήσια μεταβολή 428 μονάδων βάσης).
  Κατά 31 μονάδες (από 20,46% σε 20,15%) υποχώρησε του 10ετούς, παραμένοντας όμως σε επίπεδα απαγορευτικά για δανεισμό.
Μέσα σ’αυτό το κλίμα πιέσθηκαν ελαφρά και τα ελληνικά ομόλογα, όπως και τα ιταλικά, ενώ ενισχύθηκαν των χωρών του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα. Κατά 2 μόλις μονάδες ανέβηκε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού, που βρίσκεται τώρα στο 4,26%, ενώ πριν από τρεις εβδομάδες είχε πέσει στο 3,81%

 

Διαβαστε επισης