Την πεποίθηση πως η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, εξέφρασε σήμερα στέλεχος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, το οποίο είναι σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία περιορίζει ορισμένες ελευθερίες, παρατείνει τον χρόνο κράτησης των συλληφθέντων για ανάκριση και επιτρέπει στην κυβέρνηση να κυβερνάει με διατάγματα παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα την άρει σύντομα.
Ο Μουσταφά Καλαϊτζί, αντιπρόεδρος του MHP, δήλωσε επίσης στο δίκτυο CNN Turk ότι το κόμμα του δεν θα διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο για τις έδρες στο νέο κοινοβούλιο της Τουρκίας μετά τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες το AKP και το MHP εξασφάλισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι τουρκικές αρχές έδωσαν εξάλλου σήμερα εντολή για την κράτηση 132 ανθρώπων σε επιχειρήσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα και είχαν στόχο άτομα που είναι ύποπτα ότι υποστηρίζουν το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Νωρίς το πρωί, οι αρχές διέταξαν την κράτηση 30 ανθρώπων από την τουρκική ακτοφυλακή και το ναυτικό για φερόμενες σχέσεις τους με το δίκτυο του Γκιουλέν, σύμφωνα με το Anadolu.
Σε άλλη σειρά επιχειρήσεων, οι αρχές διέταξαν την κράτηση άλλων 102, μεταξύ των οποίων βρίσκονται στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας, σε 23 επαρχίες, πρόσθεσε το Anadolu.
Οι αρχές πραγματοποιούν τακτικά επιχειρήσεις αυτού του είδους κατά φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν από τον Ιούλιο του 2016 βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.
Η επιχείρηση αυτή για τη σύλληψη των 132 υπόπτων έγινε μόλις δύο ημέρες μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες ο Ερντογάν κέρδισε από τον πρώτο γύρο άλλη μια πενταετή θητεία στην προεδρία της χώρας και το AKP, το κόμμα του, κέρδισε μαζί με τους εθνικιστές συμμάχους του του MHP την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Ερντογάν εξασφάλισε επίσης διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες βάσει της αναθεώρησης του Συντάγματος που υποστηρίχθηκε από μια μικρή πλειοψηφία σε δημοψήφισμα το 2017 και η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 160.000 ανθρώπους και απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημόσιων λειτουργών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ τον Μάρτιο. Από αυτούς, σε περισσότερους από 50.000 έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες και βρίσκονται στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης τους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει το εύρος της καταστολής αυτής, ενώ οι επικριτές του Ερντογάν δηλώνουν ότι χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να φιμώσει τις αντίθετες φωνές.
Ο Ερντογάν αρνείται την κατηγορία αυτή και μαζί με το κόμμα του δηλώνουν ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των απειλών στην εθνική ασφάλεια.
Ο Γκιουλέν, ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, στην οποία τουλάχιστον 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.