Οικονομία

Τουρκία: Ραγδαία άνοδος στο κόστος δανεισμού - Το πλάνο Ερντογάν φέρνει αντίθετα αποτελέσματα


Αλματώδη αύξηση πραγματοποιεί το κόστος δανεισμού στην Τουρκία, καταδεικνύοντας πως η οικονομική πολιτική του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη μείωση επιτοκίων, βαδίζει σε αντίθετο δρόμο από τον αναμενόμενο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων έχει ανέβει πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες, από  τον Σεπτέμβριο που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια, φτάνοντας χθες, Τετάρτη, στο ρεκόρ του 24,9%.

Οι επενδυτές εκφράζουν φοβίες για τη νομισματική πολιτική, θεωρώντας πως πρόκειται να παραμείνει υπερβολικά χαλαρή για να περιορίσει τον πληθωρισμό που πλησιάζει σε υψηλό δεκαετίας και μειώνοντας την αξία των χαρτοφυλακίων τους σε τοπικό νόμισμα.

Μάλιστα κάποια επιτόκια τραπεζικών δανείων έχουν φτάσει στο 35%, σύμφωνα με την εφημερίδα Dunya, συγκρινόμενο με έναν σταθμισμένο μέσο όρο περίπου 21% πριν από την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Εκτίναξη στο κόστος δανεισμού

Η εκτίναξη του κόστους χρηματοδότησης δείχνει τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην εφαρμογή οικονομικής θεωρίας Ερντογάν, κατά την οποία τα χαμηλά επιτόκια περιορίζουν τις τιμές καταναλωτή. Παράλληλα, έχει πιέσει ισχυρά τους φορείς χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο 14%, υπογραμμίζοντας ότι η πιο εύκολη πολιτική θα τονώσει την ανάπτυξη.

Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 21%, με τις επιπτώσεις να ταλανίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις της περαιτέρω τόνωσης, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι καταθέτες απαιτούν υψηλότερα επιτόκια για τους λογαριασμούς αποταμίευσης και οι επενδυτές υπολογίζουν υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου, γεγονός που κινδυνεύει να υπονομεύσει τα όποια οφέλη της χαλαρής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων στη RAM Capital SA, Ogeday Topcular, σημείωσε σχετικά: “Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη χρήση του όπλου των επιτοκίων και η κεντρική τράπεζα έχει χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού” και πρόσθεσε πως η αύξηση του κόστους δανεισμού στην αγορά είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η λίρα έχει πέσει στα δύο τρίτα της αξίας της αυτό το τρίμηνο, την ώρα που οι επενδυτές αγοράζουν δολάρια για τις αποταμιεύσεις τους. Η υποτίμηση έχει ανεβάσει το κόστος των εισαγωγών και αναμένεται να υπάρξει νέα αύξηση στις τιμές. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού  κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσιο 27,3% τον Δεκέμβριο.

Ο Ερντογάν, θέλοντας να ανακόψει την κούρσα της λίρας, ανακοίνωσε μια σειρά έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τύπου τραπεζικού λογαριασμού λίρας, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση αναπληρώνει τυχόν απώλειες νομίσματος που υπερβαίνουν το επιτόκιο της κατάθεσης. Η κεντρική τράπεζα και οι κρατικοί δανειστές έχουν επίσης παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος αυτόν τον μήνα, πουλώντας δολάρια.

Ο Topcular ανέφερε σχετικά: “Αντί να αυξήσει τα επιτόκια, η κυβέρνηση εισήγαγε καταθέσεις συνδεδεμένες με το συνάλλαγμα – αυτή είναι μια μέθοδος δοκιμής και λάθους” και συμπλήρωσε πως “το κόστος της δοκιμής και του λάθους μπορεί να είναι πολύ ακριβό”.

Χθες η λίρα διολίσθησε έως και 5,8% στα 13,4262 ανά δολάριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα