Νέα βουτιά έκαναν σήμερα οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καθώς οι επενδυτές, οι τράπεζες και οι εγχώριοι καταθέτες προσπαθούσαν να προβλέψουν αν η κεντρική τράπεζα πρόκειται να μειώσει τα επιτόκιά της μετά την αλλαγή της ηγεσίας της το Σάββατο.
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν δύο φορές προσωρινά, με τον βασικό δείκτη να υποχωρεί 7%, ενώ χθες κατέγραψε απώλειες 10% εν μέσω του μεγαλύτερου κύματος πωλήσεις από τα μέσα του 2013.
Οι τραπεζικές μετοχές ήταν στην αιχμή των πωλήσεων, ενός η αύξηση των αποδόσεων των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε υψηλό σχεδόν δύο ετών ήταν το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για την κατεύθυνση που θα δώσει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Καβτσίογλου στη νομισματική πολιτική.
Το τουρκικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε στις 9.48 (ώρα Ελλάδας) στις 7,81 λίρες ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει προηγουμένως κατά 1%. Τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει έως τις 8,485 λίρες, χάνοντας τα μισά από τα κέρδη που είχε με τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Σαχάπ Καβτσίογλου, έναν επικριτή της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και των υψηλών επιτοκίων που ανέρχονται στο 19%.
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη την απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος είχε ανακτήσει την αξιοπιστία στην αγορά ως πολέμιος του πληθωρισμού στους λιγότερο από πέντε μήνες που ήταν στη θέση του.
«Οι γελοίες κινήσεις που κάνετε, τα ακατάλληλα πρόσωπα που διορίζετε δεν είναι αρκετά», δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Iyi Μεράλ Ακσενέρ στη Βουλή, προσθέτοντας: «Κάθε λάθος στο οποίο επιμένετε, μας βάζει σε μεγαλύτερο μπελά… Είμαστε στα πρόθυρα κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».
Ο Καβτσίογλου προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Κυριακή με επικεφαλής τραπεζών, στην οποία ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή πολιτικής σύντομα. Ένας τραπεζίτης, ωστόσο, είπε ότι τα τραπεζικά στελέχη δεν πείσθηκαν. Ορισμένοι επενδυτές ανέφεραν ότι περιμένουν πως η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τη συνεδρίασή της στις 15 Απριλίου.
Οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης σημείωσαν ότι αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για την Τουρκία καθώς ο Καβτσίογλου - ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος - ενστερνίσθηκε την ανορθόδοξη άποψη του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.
«Η έλλειψη πληροφόρησης από τον νέο διοικητή για το θέμα αυτό και τα όσα έγραφε σχετικά έως και την περασμένη εβδομάδα, θεωρώ ότι είναι λόγοι για να είναι όλοι πραγματικά επιφυλακτικοί», είπε ο επικεφαλής της έρευνας της TWC για τις αναδυόμενες αγορές. «Το νόμισμα είναι ακόμη πολύ ευάλωτο και βέβαια είναι πιθανό να συνεχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις έως ότου υπάρξει ξεκάθαρη κατεύθυνση», σημείωσε.