Διεθνή

Τουρκία: Διαπραγματεύεται με Ρωσία και Ουκρανία για διάδρομο για την εξαγωγή σιτηρών


Η Τουρκία διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να ανοίξει ένας διάδρομος μέσω του Βοσπόρου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος.

«Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

«Με το άνοιγμα ενός διαδρόμου από την Τουρκία, υπάρχει αίτημα αυτά τα σιτηρά να φθάσουν στις αγορές για τις οποίες προορίζονται. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το γραφείο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Rώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο φέρεται να είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, πως η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει ένα διάδρομο για σκάφη τα οποία μεταφέρουν τρόφιμα σε αντάλλαγμα για την άρση μερικών από τις δυτικές κυρώσεις.

Δύο άλλα πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν επίσης με χωριστές δηλώσεις τους πως διεξάγονται συνομιλίες για να βοηθήσει η Τουρκία να εξαχθούν τα σιτηρά με πλοία από την Ουκρανία. Ένα από τα πρόσωπα αυτά είπε πως, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θεωρείται από τη Μόσχα περισσότερο «ουδέτερη», σε σύγκριση με άλλα δυτικά μέλη της συμμαχίας.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα είδος εποπτείας αυτών των εξαγωγών από την Οδησσό μέσω της Μαύρης Θάλασσας επειδή η Τουρκία είναι παραδοσιακά πολύ ισχυρή στη Μαύρη Θάλασσα και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η Τουρκία έχει ήδη δύο φρεγάτες, δύο υποβρύχια και έξι περιπολικά και πλοία ταχείας επίθεσης στη Μαύρη Θάλασσα και πολλά περισσότερα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα για μια αποστολή, δήλωσε ο Γιορούκ Ισίκ, επικεφαλής του γραφείου συμβούλων Bosphorus Observer με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Κίεβο, ήταν σε επαφή με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας να μεσολαβήσει γι' αυτό που αποκαλεί μια «συμφωνία πακέτο» για να επαναληφθούν τόσο οι ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων όσο και οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά εμπόδια για μια συμφωνία, μεταξύ των οποίων τα ρωσικά αιτήματα να αρθούν σε αντάλλαγμα μερικές κυρώσεις, η παρουσία ελεύθερων ναρκών και τα απαγορευτικά κόστη της ασφάλισης σ' αυτή τη θαλάσσια οδό, επισημαίνουν αξιωματούχοι και αναλυτές.

Διαβαστε επισης