Απαισιόδοξη φαίνεται πως είναι η Τουρκία για την σχέση της με την ΕΕ, όσο στο τιμόνι βρίσκεται η Αυστρία, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Βιέννης, σύμφωνα με την Hurriyet.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στην τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα πιθανόν θα έχει «ελάχιστο διάλογο» με την νέα προεδρία της ΕΕ και θα επικεντρωθεί στα νομοθετικά ζητήματα που απομένουν προκειμένου να υλοποιηθούν τα ορόσημα για την έναρξη της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας. Ωστόσο, η Τουρκική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει πρώτα τους απαραίτητους διακανονισμούς για την αναδιάρθρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών της.
Όπως γνωστοποίησε ο αξιωματούχος το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα κλείσει και θα μεταφερθεί πλήρως στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα διατηρήσει το οργανόγραμμά του, όμως χωρίς υπουργό.
Όταν οριστικοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταβολές, στη συνέχεια οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για την απελευθέρωση της βίζας θα περιμένουν το άνοιγμα της νέας νομοθετικής περιόδου στη βουλή. Σημειώνεται πως μεταξύ των έξι ορόσημων που απομένουν για να ξεκινήσει ο διάλογος για την απελευθέρωση της βίζας, είναι η αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Πάντως, όπως τόνισε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το euro2day. gr, ακόμα και για την απελευθέρωση της βίζας, ο απαραίτητος διάλογος θα πραγματοποιηθεί με την Κομισιόν και όχι με την προεδρία της ΕΕ.
Άλλος Τούρκος διπλωμάτης, δήλωσε στην Hurriyet πως η συνεργασία αναφορικά με τους πρόσφυγες είναι ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία, όμως η Άγκυρα δεν ανυπομονεί να συνεργαστεί με την Αυστρία.
Τους τελευταίους μήνες υπάρχει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Αυστρίας για διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένης της στάσης της Βιέννης έναντι των μεταναστών αλλά και της αντίθεσής της στην τεχνικά συνεχιζόμενη αλλά ουσιαστικά «ναυαγημένη» προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί της ΕΕ είπαν πως δεν μπορούν οι Βρυξέλλες να ανοίξουν αυτήν την εβδομάδα άλλα κεφάλαια ή να εκσυγχρονίσουν την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, λόγω της αποτυχίας της Άγκυρας να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα σε διάφορους τομείς.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσολγου, να δηλώνει πως «υπάρχουν περιοχές που μπορούμε να συνεργαστούμε, όμως το άνοιγμα κεφαλαίων είναι πολιτικό ζήτημα. Αναμένουμε καλύτερη συνεργασία όταν λήξει η αυστριακή προεδρία». Σημειώνεται πως επόμενη χώρα που θα πάρει το «τιμόνι» της ΕΕ, θα είναι η Ρουμανία.