Τουρισμός

Τουρισμός: Διάχυτη ανησυχία, χαμηλές προσδοκίες   


Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιβεβαίωσε χθες (21/4) στο μήνυμά του, το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, όμως όλα δείχνουν ότι η επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας μετά από πολύμηνη απραξία, θα γίνει με βαριά σύννεφα, καθώς κυριαρχούν η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η ανησυχία.  

Τουριστικοί παράγοντες τόνιζαν προ μηνών ότι αν το 2021 αποδειχθεί επανάληψη του δραματικού για τον τουρισμό 2020, θα πρόκειται για καταστροφή. Σήμερα, προκύπτει ότι η φετινή τουριστική σεζόν ελάχιστα θα θυμίζει αυτή του λαμπρού 2019 και περισσότερο θα παραπέμπει σε εκείνη του χειρότερου ιστορικά 2020

Τρείς εβδομάδες περίπου πριν την επίσημη πρώτη του τουρισμού τα δεδομένα δεν είναι ευοίωνα:

  • Οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες μέχρι τώρα, καθώς γενικά ο τουριστικός χώρος εμφανίζεται «παγωμένος» και σε καμία περίπτωση δεν έχει βρεί τον προ κορονοϊού βηματισμό του. 
  • Επικρατεί ασάφεια για τη στάση, που θα τηρήσουν οι κυβερνήσεις κρίσιμων για την Ελλάδα τουριστικών αγορών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία κλπ) σε σχέση με τα ταξίδια στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, πιθανότατα και φέτος να προωθηθεί στις χώρες αυτές, όπως και ευρύτερα, ο εσωτερικός τουρισμός για υγειονομικούς και οικονομικούς λόγους. 
  • Μετά τη συνέχιση του lockdown και κατά την πασχαλινή περίοδο το πρώτο εξάμηνο του έτους ουσιαστικά χάθηκε τουριστικά και όλα θα κριθούν σε δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο). 
  • Πέρυσι, μετά το πρώτο κύμα, η Ελλάδα συγκαταλεγόταν στους λιγοστούς σχεδόν covid free τουριστικούς προορισμούς, με τα αντίστοιχα οφέλη. Φέτος με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα να έχει επιδεινωθεί άρδην και καθώς το τρίτο κύμα «σαρώνει» ακόμα και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει, υφίστανται εύλογες ανησυχίες για αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπεριέλαβε την Ελλάδα στις χώρες «Επιπέδου 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές, λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου της Covid-19». 

«Κινούμενη άμμος» 

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε  στο περιοδικό SpeakNews: «Κάθε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη καθώς πατάμε πάνω σε «κινούμενη άμμο». Ελπίζουμε και εργαζόμαστε για να βγει το καλύτερο σενάριο, δηλαδή να έχουμε κάποιες καλές πληρότητες από τον Ιούλιο και μετά. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη. Σε κάθε περίπτωση ό,τι παραπάνω καλύτερο μπορούμε να επιτύχουμε σε σχέση με τη σεζόν 2020 θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία που έχουν σωρευτεί σε κάθε επιχείρηση».

Ο ίδιος είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3:

«Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχουν κρατήσεις αυτήν την εποχή, παρά ελάχιστες. Δεν ρισκάρει να έρθει κάποιος εύκολα όταν η χώρα βρίσκεται επιδημιολογικά στο κόκκινο και ίσως χρειαστεί να μπει σε καραντίνα στην επιστροφή, όταν το λιανεμπόριο λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή και όταν είναι κλειστή η εστίαση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το Πάσχα υπάρχουν λίγες κρατήσεις από Σέρβους, Ρουμάνους και Βούλγαρους, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μετακινηθούν οδικώς κυρίως σε Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, αλλά υπογράμμισε ότι ελάχιστα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα, περίπου το 5 – 10% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Τέλος, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ την χαρακτήρισε “πολεμική” και εξέφρασε την αγωνία των συναδέλφων του για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

«Το χρώμα στον υγειονομικό χάρτη είναι αυτή τη στιγμή κόκκινο και φαίνεται ότι και εμείς βαδίζουμε στο ίδιο χρώμα, εάν δεν δουλέψουμε έστω από τον Ιούλιο. Βλέπουμε τα οικονομικά των ξενοδοχείων να “κοκκινίζουν” μετά τον Οκτώβριο και για αυτό το λόγο ζητήσαμε νέα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης», επισήμανε.

Χαμηλώνει ο πήχης 

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,9 δισ. ευρώ (το 2019 ήταν 18,1 δισ). 

Παράγοντες, του τουριστικού χώρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις κατεβάζουν τον πήχη των φετινών εσόδων στο 40%-50% αυτών του 2019.