Πολιτική

Τορπίλη υποβάθμισης της Ευρωζώνης από Κομισιόν


Την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Bundesbank για τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την οικονομια. Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι αυξάνονται τα ρίσκα τόσο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος οικονομικών, τρεις είναι οι παράγοντες που επωφελούν την ευρωπαϊκή οικονομία, το φθηνό πετρέλαιο, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το αδύναμο ευρώ που ενισχύει τις εξαγωγές. Πρόσθεσε δε ότι αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να υπάρχουν για μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι προβλεπόταν.

Ωστόσο, η οικονομία απειλείται από εξωγενείς παράγοντες όπως οι αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές και κυρίως την Κίνα, και από εσωτερικούς παράγοντες όπως το χρέος, που παραμένει πρόβλημα για πολλές χώρες, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ως αποτέλεσμα της έλλειψης μεταρρυθμίσεων, η έλλειψη επενδύσεων και δυνητικά η προσφυγική κρίση, η οποία απειλει τη Σένγκεν.

Ως πιθανό ρίσκο, ο Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζει και την επιστροφή της Ελλάδας στην ύφεση, την οποία όπως είπε «η Κομισιόν ελπίζει να αποφύγει».

Στο μεταξύ, η Κομισιόν μειώνει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, λόγω των τιμών του πετρελαίου, ενώ, παράλληλα, αναμένει μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ιταλία από αυτό που εκτιμούσε αρχικά. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα είναι κατά πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις.

Όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης για τα κράτη μέλη, δήλωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα βελτιώνεται ωστόσο μείωσε τις προβλέψεις της Ευρωζώνης για την οικονομική επέκταση στο 1,7% για το 2016, από 1,8% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και την Ιταλίας θα έχουν επιδόσεις κατώτερες των εκτιμήσεων που είχαν γίνει τρεις μήνες πριν, ενώ τα ελλείμματα σε Ιταλία και Πορτογαλία θα είναι μεγαλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων. Λόγω των συνεχιζόμενα χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, η Επιτροπή προβλέπει ποσοστό πληθωρισμού στο 0,5% το 2016, έναντι της πρόβλεψης του Νοεμβρίου για 1%.

«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2016 αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά με αργή ανάκαμψη, τόσο σε σχέση με την ιστορική πορεία όσο και σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες», αναφέρει ο Marco Buti, γενικός δ/ντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα οικονομίας και χρηματοοικονομικών. «Η αβεβαιότητα για το outlook της εξωτερικής και εγχώριας είναι η η μεγαλύτερη τροχοπέδη για να αυξηθούν οι επενδύσεις που χρειάζονται ώστε να είναι δυνατή η ανάκαμψη και να αντιστραφεί η καθοδική τάση».

Αντιμέτωπη με την επιβράδυνση στην Κίνα και τη μεταβλητότητα, σε συνδυασμό με τα κρούσματα τρομοκρατίας και τη ροή προσφύγων από Μέση Ανατολή και Αφρική που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, η ευρωζώνη προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει έξι ολόκληρα χρόνια από το πρώτο Μνημόνιο της Ελλάδας.

Η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψη για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης κατά 0,1% για το 2016, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2017 στο 1,9% του ΑΕΠ. Παράλληλα, προέβλεψε ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί αργότερα από ό,τιμ είχε αρχικά προβλέψει τον Νοέμβριο, κάτι που θα επιφέρει καθυστερήσεις στην ανάκαμψη του πληθωρσιμού και που θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις χώρες που εξάγουν εμπορεύματα.

Όπως αναφέρει, πάντως ο Π. Μοσκοβισί, χρέος και έλλειμμα παραμένει μια «αναπηρία» για τις οικονομίες. Η ανάπτυξη φέτος θα είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. για τη Βρευανία (2,8%) και Γερμανία (1,8%).

Στο 1,3% εκτιμάται για τη Γαλία, ενώ τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης θα εμφανίσει το 2016 η Ιρλανδία με 4,5%.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι το έλλειμμα θα μπορεί να φτάσει το 2,6% του ΑΕΠ το 2016, έναντι 2,3% της αρχικής πρόβλεψης, εξαιτίας των επιπλέον δαπανών για ασφάλεια και πολιτιστική προώθηση. Την ίδια ώρα, η Γαλλία προσπαθεί να περάσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ώστε να προαγάγει την ανα΄πτυξη, κι όμως το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, αναφέρει η Κομισιόν, από το 96,2% στο 96,8% το 2016 . Το έλλειμμα της Πορτογαλίας προβλέπεται να είναι 3,4% του ΑΕΠ το 2016, έναντι 2,9% της αρχικής εκτίμησης.