Αγορές

Το χρηματιστήριο "πληρώνει" το πολιτικό ρίσκο - 4η ημέρα απωλειών


Το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο που δημιουργούν οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα,  ρίχνει βαριά σκιά στο χρηματιστήριο, προκαλώντας σοβαρή επιδείνωση κλίματος. Η πτωτική πορεία μετοχών και δεικτών συνεχίζεται, η αβεβαιότητα επιτείνεται, ο κίνδυνος βαθιάς διόρθωσης παραμένει ορατός.

Για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση το ΧΑ κατέγραψε σήμερα σημαντικές απώλειες, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street κινούνταν σταθεροποιητικά, αντιδρώντας με ψυχραιμία στα ανησυχητικά νέα από το μέτωπο της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης και στην προοπτική ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ.

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο βελτιώθηκε τις τελευταίες ώρες και οι απώλειες περιορίστηκαν. Το ταμπλό παρέμεινε κόκκινο, με 7 στις 10 μετοχές να υποχωρούν. Ομως στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες πραγματοποιήθηκε τεράστιος όγκος συναλλαγών και οι τιμές "τραβήχτηκαν" ψηλότερα. Είναι ένα στοιχείο που υποδηλώνει αισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχεια - οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν τις επόμενες μέρες.

Πέρα από τους εσωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το ΧΑ, σημαντική θα είναι τις επόμενες μέρες η επίδραση από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς. Προς το παρόν οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καλύψει τις πρωινές απώλειες, στη Wall Steet o Dow Jones "πρασίνισε", ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,75%.

Η εικόνα αυτή ενισχύει την εκτίμηση ότι η πτώση στο ΧΑ οφείλεται κυρίως σε εσωγενείς παράγοντες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να  επηρεάζουν την αγορά, προκαλώντας εν τέλει αυτοτροφοδοτούμενη περαιτέρω πτώση.

 Ενδεικτικό της μεταστροφής κλίματος είναι το γεγονός ότι μετά από ομοβροντίες θετικών εκθέσεων ξένων οίκων, η Morgan Stanley άλλαξε σήμερα γραμμή πλεύσης και χαμηλώνει τις τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές του ΧΑ.

 Στο επίκεντρο της προσοχής τα εταιρικά αποτελέσματα 9μήνου, που δημιουργούν προσδοκίες για υψηλές μερισματικές αποδόσεις και για χρηματιστηριακές υπεραξίες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Την Τετάρτη θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Μotor Oil, ΟΠΑΠ, ΕλβάλΧαλκόρ και Quest

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς ο αυξημένος τζίρος και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών, που αυξήθηκαν τις τελευταίες ώρες. Ο τζίρος ήταν 116,6 εκατ. ευρώ, συν 4,1 εκατ. σε πακέτα.

Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν χαμηλά ημέρας την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και στη συνέχεια ανέκαμψαν με αργό ρυθμό, παραμένοντας σε αρνητικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,58% στις 1.381,7 μονάδες. Τερμάτισε με απώλειες 0,81% στις 1.392,44. Βρίσκεται πλέον στα όρια της εξαιρετικά κρίσιμης ζώνης στήριξης, που εκτείνεται ώς τις 1.385 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,60%, υποχωρώντας στις 3.382,54 μονάδες. Στο -1,63% ο δείκτης των mid caps.

Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών σημείωσε χαμηλό -2,47% και έκλεισε στο -1,16%. Με θετικό πρόσημο Eurobank +1,8%, Τρ. Κύπρου +0,7%, Τρ. Ελλάδος +0,4%. Στον αντίποδα συνεχίστηκε η καταβύθιση της Attica Bank με τέταρτο limit down (-30%). Ακολούθησαν στην πτώση Εθνική -3%, Πειραιώς -2,4%,  Alpha -1%, Optima -0,%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ανοδικά κινήθηκαν μόνον οι Jumbo +1,5%, ΕΥΔΑΠ +1,4%,  ΟΤΕ +0,7% και ΔΕΗ +0,2%.Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Βιοχάλκο -4,1%, ΕλβαλΧαλκόρ και Σαράντης -2,3%, Μυτιληναίος -2,1%, Cenergy και Aegean-1,9%, Ελλάκτωρ και Lamda -1,6%.

Διαβαστε επισης