Οικονομία

Το «θαύμα» των ελληνικών ομολόγων - Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις


Θεαματική βουτιά κάτω από το 3,4% πραγματοποίησε πριν από λίγο το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, παρασύροντας και τις υπόλοιπες διάρκειες, εξέλιξη η οποία αντανακλά την ισχυρή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Οκτώ μήνες μετά την έξοδο από το μνημόνιο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα του έτους 2005, προσεγγίζοντας το ιστορικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους.

Η… κατάρρευση των ελληνικών επιτοκίων, δημιουργεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, για τη διάρκεια του ομολόγου που θα εκδοθεί προσεχώς. Οι αρχικές σκέψεις ήταν η έκδοση τριετούς, αλλά οι νεότερες εξελίξεις καθιστούν ελκυστικές τις εκδόσεις του πενταετούς, του επταετούς αλλά και του δεκαετούς.

Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα της διπλής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, που προηγήθηκε αλλά και της επικείμενης αναβάθμισης από την Standard & Poor’s που αναμένεται την 26η Απριλίου.

Επίσης αντανακλούν τη θετική επίδραση της περαίωσης της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία εκτός από την αποδέσμευση της δόσης των 974 εκατ. ευρώ, ενεργοποιεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το δημόσιο χρέος, με τα οποία «κουρεύονται» οι τόκοι και επεκτείνεται κατά 10 χρόνια η διάρκεια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στην χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους είναι αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες.

Παράλληλα η έκθεση του ΔΝΤ αναδύει μια βεβαιότητα όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά προβλέπει υπερπλεονάσματα μέχρι το 2024!

Με δεδομένη τη βαρύτητα που έχουν οι εκθέσεις του αυστηρού ΔΝΤ, επηρεάστηκε σημαντικά η αγορά των ομολόγων.

Παράλληλα, τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καθώς οι δημοσιονομικού στόχοι επιτυγχάνονται, η οικονομία είναι σε ανάπτυξη με ρυθμό υψηλότερο της ευρωζώνης,  η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται, οι εξαγωγές επίσης κινούνται ανοδικά επί σειρά μηνών, ενώ ο τουρισμός σπάει τα ρεκόρ.

Επίσης τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται και από τις θετικές εξελίξεις στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης. Ωστόσο και σε άλλες περιόδους που τα ομόλογα της ευρωζώνης είχαν πολύ χαμηλές αποδόσεις, τα ελληνικά δεν ακολουθούσαν τη γενική τάση και το θεωρητικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου ήταν απαγορευτικό.

Εξάλλου, ένα ιδιαίτερα θετικός στοιχείο είναι το γεγονός ότι το spread των ελληνικών δεκαετών τίτλων, προ έξι μηνών ήταν στις 200 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο, ενώ σήμερα είναι στις 75-80 μονάδες βάσης.

Σαφώς και παραμένει σε υψηλά ακόμη επίπεδα το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων, το οποίο έχει συρρικνωθεί μεν, αλλά κινείται στις  300 μονάδες βάσης.

Η... κατάρρευση των αποδόσεων

 

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται στο 3,35% από 3,41% που έκλεισε χθες και έναντι 3,65% που ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Απριλίου.
Επίσης, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,17%, από 2,25%, που ήταν χθες.
Η απόδοση του επταετούς μειώθηκε στο 2,5%, ενώ η απόδοση του τριετούς κινείται κάτω από 1,7%.

Διαβαστε επισης