ΕΥΖην

Το superfood - καρύκευμα που τονώνει (και) τις καύσεις


Υπάρχουν βότανα και καρυκεύματα που συμβάλλουν στη διατήρηση της γραμμής μας; Ευτυχώς ναι! Μια από τις πιο γνωστές ρίζες με θεραπευτική και λιποδιαλυτική δράση, που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, είναι το τζίνσενγκ (Panax ginseng).

Όπως μας λέει ο *Άκης από τη CT fivepercent Nutrition Team, oι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν "πανάκεια" για όλες τις ασθένειες, εξ ου και η ελληνική ονομασία «πάναξ».Οι Κινέζοι, που το καλλιεργούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αποκαλούν «jin-chen», που σημαίνει «σαν άνθρωπος», επειδή η ρίζα του έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος. Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες. Σήμερα, η έρευνα αποκαλύπτει πόσο αποτελεσματικό είναι το τζίνσενγκ ως θεραπευτικό μέσο.

Το ginseng είναι από τα πιο γνωστά βότανα παγκοσμίως. Υπάρχει σε εκχύλισμα, σκόνη, δισκία και κάψουλες. Βελτιώνει τη διανοητική και σωματική απόδοση, βοηθάει παρά πολύ στην απώλεια λίπους, την κατάθλιψη, το άγχος, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, το διαβήτη.

Πιστεύεται ότι το αμερικανικό ginseng λειτουργεί ως χαλαρωτικό, ενώ η ασιατική ποικιλία έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα.

Συνήθως, χρησιμοποιείται η ρίζα του βοτάνου. Η ρίζα μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους π.χ. μπορείτε να φτιάξετε ρόφημα (τσάι). Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε ζεστό νερό στο φρεσκοκομμένο ginseng και αφήστε το να βυθιστεί για λίγα λεπτά.

Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε διάφορες συνταγές όπως σούπες και πατάτες. Συνολικά, προτείνονται ημερήσιες δόσεις 1-2 γραμμαρίων ακατέργαστης ρίζας ή 200-400 mg εκχυλίσματος. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με χαμηλότερες δόσεις και να αυξήσετε την ποσότητα με την πάροδο του χρόνου. Αναζητήστε ένα τυπικό εκχύλισμα και καταναλώστε το πριν από τα γεύματα για να αυξήσετε την απορρόφησή του και να πάρετε τα πλήρη οφέλη.

Σύμφωνα με έρευνες, το τζίνσενγκ μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, ρυθμίζοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Το αμερικανικό και το ασιατικό τζίνσενγκ βελτιώνουν τη λειτουργία των παγκρεατικών κυττάρων, ενισχύοντας την παραγωγή ινσουλίνης και την πρόσληψη σακχάρου από το αίμα στους ιστούς. Όπως φαίνεται, 2,7 γραμμάρια κόκκινου ginseng είναι αποτελεσματικά στη μείωση του σακχάρου του αίματος και στην αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα.

Μερικές μορφές τζίνσενγκ, του ξεχωριστού αυτού φυτού από την Κίνα, επιταχύνουν το μεταβολισμό, απομακρύνουν τις τοξίνες και δίνουν ενέργεια στο σώμα. Το Panax Ginseng ειδικότερα, βοηθά στην απώλεια βάρους. Προσθέτει στο φαγητό την πικάντικη πινελιά που το κάνει πιο λαχταριστό και συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην καταστολή της συσσώρευσης του λίπους στο σώμα. Όλα αυτά χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πιπερίνη, μία ουσία που διασπά τα λιποκύτταρα και τονώνει τον μεταβολικό ρυθμό.

Σήμερα, το Ginseng έχει κερδίσει περισσότερους από 15 εκατομμύρια καταναλωτές στον Δυτικό κόσμο και είναι αποδεκτό σαν φυσικό τονωτικό για γενική αναζωογόνηση του οργανισμού. Είναι το φυτικό συμπλήρωμα που καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα παγκοσμίως. Δοκιμάστε να το βάζετε από σήμερα κιόλας στο φαγητό σας και επωφεληθείτε των ιδιοτήτων του.

Εν κατακλείδι, με ιδιαίτερη γεύση και ιδιότητες που βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους και στη μείωση του λίπους, το τζίνσενγκ έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζει τις καύσεις μας. Συνδυάζεται υπέροχα με πράσινο ή μαύρο τσάι και με μία κοφτή κουταλιά μέλι.

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Διαβαστε επισης