Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ελιγμό για την απόκτηση νέων μαχητικών για την τουρκική πολεμική αεροπορία και αφού δεν πρόκειται να παραλάβει στο άμεσο μέλλον F-35, και το TFX (τουρκικό μαχητικό) δεν προχωράει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, κατέβηκε επίπεδο και ζήτησε από τις ΗΠΑ 120 F-16blk 70/72 λεγόμενα και ως viper.
Ο ελιγμός αυτός του Τούρκου προέδρου δεν αφορά μόνο την απόκτηση 80 νέων και τον εκσυγχρονισμό 40 F-16 της τουρκικής ΠΑ, αλλά προσπαθεί παράλληλα να ρίξει γέφυρες με τις ΗΠΑ και φαίνεται να καταφέρνει, γεγονός που αποδεικνύεται από το πάγωμα του EastMed.
Ωστόσο η Τουρκία έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα με τις ΗΠΑ και φαίνεται πως προσπαθεί να τα κλείσει κατεβάζοντας τους τόνους. Το μεγαλύτερο θέμα είναι το σκάνδαλο της Halk Bank που δεν προχωράει από την κυβέρνηση των Δημοκρατικών όπως θα ανεμενόταν, ενώ και η Άγκυρα έχει εγκαταλείψει προσωρινά την έκδοση του Γκιουλέν.
Ωστόσο το κόλπο γκρόσο είναι τα εξοπλιστικά, διότι βρήκε λύση για το καναδικό εμπάργκο στα UAV Bayaktar μέσω γερμανικής λύσεις και πιέζει για αρθεί το πρόβλημα με τους εκτοξευτές ΜΚ-41 για πλοία τύπου MILGEM εγχώριας ναυπήγησης.
Οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία επιφυλακτικά διότι αυτονομείται επικίνδυνα και παζαρεύει με σκοπό να αναδειχθεί σε υπερδύναμη, αλλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι "τραβάει" το δικό της δρόμο, εκτός ΝΑΤΟ και πιο κοντά σε νέες ιδιότυπες συμμαχίες με μουσουλμανικά κυρίως κράτη.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να λάβει νέα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς με σύγχρονα συστήματα, αλλά αυτό που επιδιώκει είναι ουσιαστικά να αναβαθμίσει περαιτέρω την πολεμικής βιομηχανία και φυσικά θα βγει στη συνέχεια να πουλήσει στη διεθνή αγορά.
Το θέμα είναι αν οι ΗΠΑ θα υποκύψουν και θα δώσουν τα αεροσκάφη, ή αν θα περιμένουν τα να δώσουν στην μετά-Ερντογάν Τουρκία. Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι αν θα δώσουν σύγχρονη τεχνολογία σε μία χώρα που κινείται στο όριο των υποχρεώσεων της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.