ΕΥΖην

Το ουδέτερο «όχι»: Έτσι το λες ακόμα και στο διευθυντή σου!


Το να πεις «όχι» μπορεί να είναι δύσκολο στη δουλειά, ειδικά εάν απορρίπτεις ένα αίτημα από το αφεντικό σου ή έναν συνάδελφο. Όμως δεν χρειάζεται να είναι. Η Holly Weeks, ειδική στην επικοινωνία και συγγραφέας του «Failure to Communicate: How Conversations Go Wrong and What You Can Do to Right Them», λέει ότι το να χρησιμοποιείς ένα «ουδέτερο όχι» - εξαλείφοντας κάθε συναίσθημα από τη φωνή σου- μπορεί να βοηθήσει να ελαφρύνει αυτή την άβολή αίσθηση ότι απογοητεύεις κάποιον.

«Ένα ‘ουδέτερο όχι’ είναι η καλύτερη προστασία σου από τα να στείλεις ένα μεικτό μήνυμα» λέει. «Τα μεικτά μηνύματα μπορούν να βλάψουν τη φήμη και τις σχέσεις σου, τα πιο πολύτιμα στοιχεία για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία».

Εάν πεις «όχι» διστακτικά ή απρόθυμα, δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να αλλάξεις γνώμη με λίγη πειθώ. Αντίστοιχα, εάν απαντήσεις απότομα, το «όχι» σου μπορεί να φανεί εχθρικό ή θυμωμένο.

Αντ’ αυτών, κράτησε τη φωνή σου σταθερή, ανεπηρέαστη και καθαρή. «Ένα ουδέτερο όχι δεν είναι απολογητικό ή θυμωμένο, απαλό ή σκληρό, συμπαθητικό ή μαχητικό» εξηγεί η Weeks.

Στην αρχή μπορεί να μοιάζει περίπλοκο, καθώς τείνουμε να δείχνουμε απογοήτευση ή μετάνοια όταν αρνούμαστε σε κάποιον. Αλλά εάν έχεις απαντήσει «όχι» όταν ρωτήθηκες αν έβρεξε εχθές ή εάν έχει μείνει γάλα στο ψυγείο, τότε ξέρεις το «ουδέτερο όχι».

Τώρα χρειάζεται απλώς να εξασκηθείς για να το χρησιμοποιείς και σε πιο «ευαίσθητες» καταστάσεις. Και να πως:

Μη φλυαρείς

Επειδή οι άνθρωποι ενθαρρύνονται συχνά «να μην δέχονται το όχι ως απάντηση», πολλοί θα προσπαθήσουν να σε πείσουν να αλλάξεις γνώμη. Οπότε, μείνε ουδέτερος-η και μη νιώθεις υποχρεωμένος-η να αντιμετωπίσεις κάθε επιχείρημα, εάν είσαι σίγουρος-η για την απόφασή σου. «Εάν ο λόγος που λες όχι είναι σωστός για εσένα και τον εκφράζεις ουδέτερα, επέμεινε σε αυτό. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις λόγους ή να ακολουθήσεις κάθε άλλη επιχειρηματολογία» λέει η συγγραφέας.

Μείνε στο θέμα

Το να χρησιμοποιήσεις ένα «ουδέτερο όχι» δε σημαίνει να περιορίσεις τη συζήτηση σε μία λέξη. Μπορεί να χρειαστεί μία ολόκληρη συζήτηση για να εξηγήσεις ή να ανοίξεις έναν διάλογο για το θέμα, προειδοποιεί η Weeks. Είναι σημαντικό να κάνεις τη συζήτηση, αλλά να διατηρήσεις την απάντησή σου ξεκάθαρη και ειλικρινή. «Το να διατηρείς τη θέση σου ή να αρνείσαι να ενδώσεις δεν είναι ανάγκη να κάνουν το όχι να ακούγεται σαν διαμάχη».

Εξασκήσου

Για τους περισσότερους από εμάς, το να παραμείνουμε ουδέτεροι όταν φέρνουμε «δύσκολα νέα», δεν έρχεται αυθόρμητα. Αναγνώρισε σε τι είσαι ευάλωτος-η να ενδώσεις, είτε αυτό είναι στα «κλάματα» ή στις απειλές και εξασκήσου στο να το αντιμετωπίζεις, προτείνει η Weeks. «Εξασκήσου με κάποιον, που θα επιδεικνύει τη συμπεριφορά με την οποία δυσκολεύεσαι περισσότερο και μετά θα σου λέει πώς τα πήγες στο να παραμείνεις σταθερός-η, ξεκάθαρος-η και ανεπηρέαστος-η στην απάντησή σου» λέει.

Όταν έρχεται η στιγμή αυτή, το να πεις όχι στο αφεντικό σου ή έναν σεβαστό συνάδελφο δεν είναι ποτέ εύκολο. 

Παρ’ όλα αυτά, το να μάθεις πώς να αρνείσαι κάτι σε κάποιον, χωρίς να «καις γέφυρες» ή να πληγώνεις αισθήματα, είναι μία δεξιότητα που αξίζει να τελειοποιήσεις.