Διεθνή

Αφγανιστάν: Αναδιατάσσεται η παγκόσμια στρατηγική


Παράγοντας αναδιάταξης στη παγκόσμια στρατηγική αποδεικνύεται το Αφγανιστάν και η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η αποχώρηση των Aμερικανών και των Δυτικών από τη χώρα της Ασίας, άνοιξε την όρεξη στην Κίνα να προχωρήσει σε επενδύσεις και διεισδύσει οικονομικά και εμπορικά στη χώρα. 

Πριν την ανάληψη της εξουσίας ηγέτες των Ταλιμπάν είχαν επισκεφθεί την Κίνα, ωστόσο η συνέχεια δεν φαίνεται να είναι εύκολη διότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική παρτίδα πόκερ με πολλούς μεγάλους και μικρότερους παίκτες στην ευρύτερη περιoχή.

Οι μεγάλοι παίκτες

Οι ΗΠΑ μπορεί να αποχώρησαν στρατιωτικά από το Αφγανιστάν όμως είναι παρών οικονομικά με τους Ταλιμπάν να διαπραγματεύονται χρηματοδότηση.

Η Γερμανία θέλει να παραμείνει κυρίως στο κατασκευαστικό και ενεργειακό κομμάτι και να είναι μέσα στις επόμενες εξελίξεις.

Η Κίνα θέλει να μπει οικονομικά και δημιουργήσει κυρίως υποδομές και οδικό δίκτυο με απώτερο στόχο να χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Γκουαντάρ (που βρίσκεται στο Πακιστάν, νoτίως του Αφγανιστάν) για τη διακίνησεων των κινεζικών εμπορευμάτων, γλιτώνοντας την Ινδική και τη χερσόνησο της Ινδοκίνας. Έτσι τα προϊόντα τους θα είναι πιο κοντά. Επισημαίνεται ότι Κίνα και Πακιστάν είναι οικονομικοί και στρατηγικοί εταίροι.

Η Ρωσία παραμένει στο Αφγανιστάν και έχει ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που βρίσκονται στα βόρεια της χώρας.

Το Πακιστάν έχει εμπλοκή στο Αφγανιστάν από τη δεκαετία του 70 όταν οι Αμερικανοί εκπαίδευσαν τους Αφγανούς κατά των Σοβιετιών. Θεωρητικά έχει καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν, όμως οι φυλές και διαφορές ανάμεσα σε αυτές καθώς η επιπλέον ριζοσπαστικοποίηση ισλαμικών πληθυσμών, ελλοχεύουν κινδύνους αστάθειας και για το ίδιο. Οι Πακιστανοί θα επιχειρήσουν να βοηθήσουν τους Ταλιμπάν κυρίως στη χρήση οπλικών συστημάτων που άφησαν οι Αμερικανοί.

Το Ιράν θα επιχειρήσει να προστατεύσει του σιιτικούς πληθυσμού, αλλά και να αποφύγει μια εμπλοκή με συνέπειες για το ίδιο.

Η Ινδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στους μουσουλμανικού πληθυσμούς στη γειτονιά της.

Το Κατάρ, αναδεικνύεται σε στρατηγικό παίκτη, αφού ουσιαστικά αποτελεί το δίαυλο ανάμεσα στους Ταλιμπάν και Δύση αναβαθμίζοντας το ρόλο του.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία επιχειρούν να έχουν και αυτά ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή κυρίως με μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στους Ταλιμπάν και Δύση καθώς και στη διάθρωση του νέου κράτους.

Η Τουρκία δε θα αφήσει να πάει χαμένη για αυτή η υπόθεση Αφγανιστάν, Πίεζε μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ να αναλάβει ρόλο (αεροδρόμιο Καμπούλ) και τώρα το επιχειρεί μέσω Κατάρ και Πακιστάν. Θα επιχειρήσει όσο μεγαλύτερη διείδυση μπορεί με στόχο να αναλάβει και ρόλο στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας, στις υποδομές και στα εξοπλιστικά.

Ωστόσο η εμπλοκή της Κίνας και η διστακτικότητα άλλων μεγάλων δυνάμεων δείχνει ότι η υπόθεση Αφγανιστάν μόλις ξεκίνησε, αν και πολεμικά έχει αρχίσει από τη δεκαετία του 70.

Το Αφγανιστάν αν το δει κανείς με τις εξοπλιστικές κούρσες σύγχρονων οπλικών συστημάτων και υβριδικών-οικονομικών πληγμάτων θα αποτελέσει επίκεντρο για το άμεσο μέλλον. Σήμερα δύο μονο θεωρούνται πιθανά: Μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς τη Δύση και κυρίως την Ευρώπη και διαμάχες μεταξύ των φυλών της χώρας.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα