Αγορές

Το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. από την αγορά με χαμηλό επιτόκιο


Ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η σημερινή προσφυγή του Δημοσίου στις αγορές, προς άντληση  - μη απαραίτητης - ρευστότητας και προκειμένου να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα των μεσομακροχρόνιων και μακροχρόνιων ομολόγων.

Στην ταυτόχρονη επανέκδοση 5ετών και 30ετών χρεογράφων κατατέθηκαν προσφορές 19 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. με επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν μέσω του πενταετούς ομολόγου και 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,67% από τον 30ετή τίτλο.

Ο ΟΔΔΗΧ θέλησε να εκμεταλλευθεί το θετικόκλίμα στις αγορές, πριν αρχίσουν να "πέφτουν βροχή" οι ομολογιακές εκδόσεις δημοσιονομικά ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, που θα "τραβήξουν" περί τα 60 δισ. ευρώ.

Παράλληλος στόχος για τον ΟΔΔΗΧ είναι να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα την εμπορευσιμότητα και τον όγκο συναλλαγών των ελληνικών κρατικών χρεογράφων, που αρχίζουν να γίνονται "είδος εν ανεπαρκεία",λόγω υψηλής ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς.

Η διπλή επανέκδοση ομολόγων την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πολύ υψηλά (περίπου 36 δισ. ευρώ) και η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, ερμηνεύεται από την αγορά ως κίνηση τακτικής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η αντληθείσα ρευστότητα για επαναγορά χρέους που έχει υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης (ομολόγων με υψηλότερα επιτόκια).

Διαβαστε επισης